Vinul, bun pentru memorie

18 decembrie 2013 15:58   Sănătate
Ultima actualizare:

Vinul, în special cel roşu, este bogat în resveratrol, un antioxidant puternic care se găseşte în coaja boabelor de struguri. De asemenea, acesta conţine potasiu, fluor, fosfor, colină (vitamină din complexul B), flavonoide şi alte substanţe nutritive care asigură buna funcţionare a organismului.

Cu toate acestea, băutura poate fi considerată medicament atâta timp cât este consumată cu moderaţie.

Te ajută să ai un somn liniştit. Dacă adormi greu sau te trezeşti de multe ori în timpul nopţii, bea un pahar cu vin roşu înainte de culcare. Această băutură conţine melatonină, o substanţă care, în mod normal, este secretată de creier şi este responsabilă de inducerea somnului. Melatonina are şi proprietăţi antiîmbătrânire şi anticancerigene care menţin pielea frumoasă şi trupul sănătos.

Ţine glicemia sub control. Principalul antioxidant din compoziţia vinului roşu, resveratrolul, ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, fiind de un real folos pentru persoanele care suferă de diabet. O doză de 250 mg de resveratrol pe zi este suficientă pentru a menţine sub control glicemia, mai ales în cazul diabeticilor.

Consumul de vin ajută şi la prevenirea problemelor de memorie (maladia Alzheimer, demenţă etc.), deoarece resveratrolul împiedică formarea unei proteine numite beta-amiloid, care declanşează, de obicei, boli la nivelul sistemului nervos.

Menţine sănătatea arterelor. Polifenolii din compoziţia vinului roşu au capacitatea de a preveni debutul, cât şi progresul aterosclerozei. Această afecţiune cardiovasculară se manifestă prin depunerea de grăsimi şi calciu pe artere, ducând la îngreunarea circulaţiei sângelui către organele vitale. 

Mai multe