8 strategii să nu faceţi abuz de mâncare de Sărbători

23 decembrie 2013 14:34   Sănătate
Ultima actualizare:

Mâncaţi sănătos în cea mai mare parte a timpului. Mâncaţi alimente cu conţinut scăzut de calorii şi niciodată în timp ce vă uitaţi la televizor. Nu mergeţi decât la o petrecere care durează întreaga noapte. Nu vă hrăniţi la întâmplare, respectaţi cele trei mese ale zilei.

Rezumaţi-vă la ce vă place. Nu mâncaţi în exces prăjituri şi sandvişuri numai ca să vă faceţi de lucru, pentru că sunt pe masă. Păstraţi-vă numai pentru alimentele care vă plac. Astfel nu veţi mânca prea mult, fiindcă oricum la alimentele preferate nu puteţi să rezistaţi.

Nu vă interziceţi total alimentele preferate. E cea mai mare greşeală. Mai bine aveţi grijă să vă limitaţi la porţii mai mici decât să le eliminaţi complet. Mâncaţi porţii mai mari de alimente sănătoase şi mai mici de alimente cu multe calorii.

Mâncaţi din farfurii roşii. Roşu este o culoare festivă de Crăciun. Un nou studiu publicat în revista "Appetite" a arătat că mâncaţi mai puţin atunci când o faceţi dintr-o farfurie roşie. Autorii acestuia susţin că roşu poate funcţiona ca un semnal al semaforului, care vă poate ghida să reducem porţiile.

Mâncaţi mai multe fructe şi legume. Bogate în fibre şi nutrienţi, cu calorii mai puţine, fructele sunt recomandate din plin în perioada sărbătorilor de Crăciun. Încercaţi să înjumătăţiţi cantitatea zilnică de alimente, mâncând fructe şi legume la fiecare masă.

Limitaţi băuturile cu multe calorii. Când beţi lichide cu multe calorii nu înregistraţi senzaţia de saţietate şi aveţi tendinţa de a consuma calorii nenecesare în exces. De exemplu, mâncaţi adesea o pungă de chipsuri cu o sticlă de suc acidulat pe nerăsuflate. Ori băuturile carbogazoase sunt adevărate "bombe calorice".

Nu renunţaţi la exerciţiile fizice. În perioada de sărbători nu renunţaţi la exerciţiile fizice pe care le faceţi de obicei. Dimpotrivă, aveţi mai mult timp la dispoziţie şi este bine să acordaţi mai mult timp mişcării, plimbărilor în aer liber.

Nu vă învinovăţiţi. Dacă aţi mâncat prea mult, nu vă învinovăţiţi. Un nou studiu a arătat că persoanele care se simt vinovate după ce au mâncat cantităţi mari de mâncare tind să se îngraşe mai mult decât cele care nu se simt vinovate.

Mai multe