Cele mai eficiente plante contra oboselii
Bogate în vitamine şi minerale, remediile din plante sunt adevărate energizante şi pot ţine cu brio locul cafelei. Descoperă din revista "Click! Sănătate" de ianuarie care sunt ceaiurile care îţi oferă energia de care ai nevoie.
Ghimbirul, stimulent natural
Cu un aromă aparte şi cu un gust uşor picant, ceaiul de ghimbir se numără printre cele mai bune surse de energie oferite de natură. Datorită proprietăţilor vitaminizante (C, A, B2, B3, E) şi mineralizante (fier, zinc, potasiu), ghimbirul alungă starea de oboseală
Aşa îl prepari: o linguriţă de ghimbir ras (prin răzătoarea mică) la 250 ml de apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute, filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, una dimineaţa şi una la prânz.
Rozmarinul, o altfel de cafea
Un bun energizant oferit de natură este şi ceaiul de rozmarin, cunoscut pentru proprietăţile sale tonice. Remediul ajută în caz de oboseală cronică, surmenaj fizic şi intelectual, „alungând" epuizarea într-un timp relativ scurt.
Aşa îl prepari: 30 g de flori de rozmarin la un litru de apă fierbinte. Acoperă vasul pentru 10 minute, filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, după micul dejun şi prânz.
Ceaiul de afine te înviorează
Un aliat de încredere în lupta împotriva stărilor de oboseală este şi ceaiul de afine, care ajută la întărirea sistemului nervos. Bogat în vitamine şi minerale, remediul are efect tonic asupra organismului, stimulează intelectul şi contribuie la creşterea performanţelor cognitive.
Aşa îl prepari: două linguriţe de frunze de afin la jumătate de litru de apă clocotită. Infuzează 10 minute, strecoară şi bea câte 2-3 căni de ceai pe zi, până la dispariţia simptomelor.
Anasonul, remediu energizant
Pe lângă faptul că aroma lui îţi îmbie simţurile, ceaiul de anason te ajută să scapi de oboseala şi tensiunea pe care o resimţi încă de la primele ore ale dimineţii. Cunoscut pentru efectele sale benefice în cazul asteniei şi a stărilor de ameţeală, acest ceai este şi un bun aliat împotriva problemelor digestive, a tusei convulsive, a migrenelor, dar şi a reumatismului.
Aşa îl prepari: o linguriţă de fructe la o cană de apă fierbinte. Lasă cana acoperită 10-15 minute, după care filtrează şi bea ceaiul în prima parte a zilei.
Iasomia, aliat împotriva surmenajului
Cu o aromă aparte, ceaiul de iasomie este un remediu excelent împotriva stărilor de oboseală.
Consumat de două ori pe zi, ceaiul calmează, relaxează şi redă energia de care ai nevoie pentru a face faţă tuturor activităţilor cotidiene.
Aşa îl prepari: două linguri de frunze la 300 ml de apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 minute, după care bea 1-2 căni pe zi, în mai multe reprize.
Mai citeşte în revista ,,Click” Sănătate” de ianuarie: De ce să ţinem cont când alegem mierea. Nu te ascultă. Ce e de făcut?