Poftele gravidei, moft sau realitate?
Au gravidele scuze când cer ceva dulce în toiul nopţii sau căpşuni iarna? Împreună cu nutriţionistul Maria Varga am încercat să aflăm adevărul din spatele poftelor.
Nevoile alimentare în sarcină pot fi un răspuns la necesităţile corpului pentru diferite substanţe nutritive, care sunt puse fie pe seama carenţelor, fie a nevoilor crescute în sarcină pentru fier, vitamine şi calciu. Uneori, poftele gravidelor sunt pur şi simplu induse. Unii specialiştii spun că grvida poate mânca tot ce-şi doreşte, dar în cantităţi mici. Însă dacă ai poftă de ciocolată sau de alte dulciuri timp de 9 luni, te expui riscului de a face diabet gestaţional.
Ca să nu mai vorbim despre kilogramele care se adună şi pun în pericol sarcina şi sănătatea mamei.Există un top al alimentelor pe care gravidele le-ar consuma mai frecvent: grepfrutul, lămâile, portocalele, murăturile, căpşunile, vişinele, migdalele, ciocolata, pastele cu sos picant, cartofii prăjiţi, chipsurile, prăjiturile şi laptele cu cacao. Pot ascunde carenţe
Studiile au arătat că poftele clasice din timpul sarcinii sunt pentru murături şi îngheţată. Murăturile pot masca un deficit de sare, în timp de îngheţata poate ascunde nevoia de calciu. Posibil ca de calciu să aibă nevoie corpul şi atunci când gravida ar vrea să bea lapte cu cacao. Pofta pentru mâncare picantă arată tot nevoia de sodiu, ca răspuns la creşterea volumului de sânge pe care îl are de transportat. Citricele pot arăta şi un deficit de vitamina C.
De reţinut: Poftele pot avea legătură şi cu schimbările hormonale care au loc mai ales în primul trimestru de sarcină.
ŞTIAI?Unele gravide simt nevoia de a consuma produse non-alimentare, cum ar fi pământul sau vopseaua. Dacă observi că ai poftă să mănânci substanţe necomestibile, adresează-te medicului ginecolog care îţi monitorizează sarcina.