Dieta cu varză, cu bune şi cu rele

30 ianuarie 2014 14:49   Sănătate
Ultima actualizare:

Considerată una dintre cele mai populare diete, cura cu supă de varză are avantaje şi dezavantaje din punct de vedere nutriţional. Cât este de sănătoasă, cât timp trebuie ţinută? Revista „Click! pentru femei“ îţi răspunde la toate aceste întrebări. 

Datorită faptul că are un conţinut caloric redus (nu mai mult de 400 de kilocalorii pe zi), dieta cu varză te ajută să obţii rezultatele dorite în scurt timp. Cu o singură condiţie: să consumi doar supă de varză.

Potrivit specialiştilor în nutriţie, după o săptămână de dietă poţi pierde până la cinci kilograme. În schimb, dacă ţii dieta mai mult de şapte zile, beneficiile se transformă treptat în efecte nocive pentru sănătate.

„Urmată pe termen lung, dieta cu supă de varză poate duce la malnutriţie, chiar şi la deces", ne explică Adrian Copcea, medic specialist diabet, boli metabolice şi nutriţie la Clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Pierzi şi masă musculară

Deloc costisitoare, dieta cu supă de varză aduce multe beneficii la o primă vedere: slăbeşti un număr mai mare de kilograme într-un timp scurt, nu petreci prea mult timp în bucătărie gătind etc. Important e însă să ştii că nu pierzi doar kilograme, ci şi masă mus­culară, care se obţine mult mai greu. „Persoanele care vor să urmeze pentru o săptămână sau chiar pentru mai mult timp această dietă trebuie să ştie că masa musculară se pierde rapid şi se recuperează pe termen lung cu activităţi fizice regulate", explică nutriţionistul.

Rişti să te îngraşi şi mai mult

Ca şi în cazul altor diete drastice, după o perioadă mai lungă în care ai consumat doar supă de varză, riscul să pui la loc kilogramele pierdute, chiar şi câteva în plus este mare. Iar acest lucru se întâmplă deoarece organismul ,,agresat" de dietă va utiliza toate mijloacele de a recupera substanţele necesare din alimentaţia zilnică.

Pentru a evita recâştigarea kilogramelor nedorite, este important ca trecerea de la perioada de dietă la alimentaţia normală să se facă treptat, astfel încât organismul să se obişnuiască şi cu alte tipuri de preparate. 

Mai multe