Ceapa şi usturoiul îţi ţin de cald iarna!
Nu te întrebi de ce nu răcesc aşa de uşor oamenii de la ţară? Ce mănâncă ei de fentează gripa? Specialiştii spun că sunt câteva alimente banale, care te pot ajuta să-ţi încălzeşti organismul şi să te ferească de boli.
Hreanul. Cu un gust aromat şi condimentat, hreanul este folosit atât la gătit, cât şi în medicina naturistă pentru tratarea diverselor afecţiuni. Iuţeala din rădăcini îl face să fie foarte eficient în tratarea bolilor reumatice şi a căilor respiratorii superioare. Rădăcina este, de asemenea, foarte bogată în vitamine (C şi B) şi minerale şi conţine substanţe antibiotice naturale. Când eşti răcit, o salată de hrean este binevenită.
Usturoiul. Este cunoscut de când lumea ca medicament minune dar şi ca cel mai puternic antibiotic natural. Este o adevărată farmacie, conţinând cantităţi însemnate de vitamine, A, B1, B2 si C, dar si minerale, precum fosfor, sulf, potasiu, iod, siliciu si calciu. În plus, usturoiul verde conţine fitohormoni, substanţe asemănatoare hormonilor, care ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Ceapa. Este un remediu la îndemâna tuturor şi se foloseşte atât intern (sub formă de suc sau sirop), cât şi extern (sub formă de comprese, împachetări etc.) Dacă simţi că ai luat gripă, rade puţină ceapă, pune-o pe 2 bucăţele mici de tifon şi introduce-le în nas. Pielea de lângă nas o ungi cu cremă. Apleacă puţin capul înainte, astfel ca sucul să nu curgă în gât şi respiră prin tampoane 10 minute. De asemenea, febra îţi poate scădea dacă pui în urechi, pe timpul nopţii, câte o bucată de ceapă învelită în tifon.
Ardeiul iute. Atunci când consumi ardei iute, acesta declanşează o senzaţie de căldură în tot corpul, din acest motiv chiar a fost una dintre plantele recomandate în caz de degerături. Usturător şi picant, ardeiul iute este adăugat în diverse feluri gustoase de mâncare din întreaga lume. Iuţeala este determinată de o concentraţie ridicată de capsaicină, studiată pentru utilizările ei pe scară largă, de la reducerea efectelor durerii, beneficii cardiovasculare precum şi capacitatea de a preveni apariţia cancerului. Capsaicina are un rol esenţial în deschiderea şi drenarea pasajelor nazale congestionate.