Cum slăbeşti la 30, 40 şi 50 de ani

6 martie 2014 20:12   Sănătate
Ultima actualizare:

Slăbeşti diferit atunci când ai 30, 40 sau 50 de ani. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, scapi mai greu de kilograme, din cauza schimbărilor hormonale, obiceiurilor alimentare - şi, de multe ori, şi din cauza comodităţii.  Revista „Click! pentru femei“ te ajută să găseşti soluţii adaptate fiecărei situaţii.

La 30 de ani. Ştii bine care-s principiile care stau la baza unei alimentaţii echilibrate, prietenoasă cu silueta, dar întâmpini uneori greutăţi să le transpui în practică. Este totuşi posibil să împaci limitările impuse de o viaţă activă cu dieta potrivită. Iată ce trebuie să faci: Planifică din timp ce vei mânca la micul dejun, la prânz şi la cină. Nu elimina din dietă feculenţii -cerealele, orezul, secara, fasolea lintea, cartofii, pâinea, pastele făinoase. 

Nu exclude nici grăsimile, acestea fiind sursă de acizi graşi nesaturaţi şi vitamine A şi D. Dormi bine, fă mişcare ori de câte ori ai ocazia. Menţine-te tot timpul în limita a 1500 de calorii pe zi. Află mai jos care sunt porţiile permise şi în ce fel să le combini pe parcursul zilei. Ai două variante de meniu zilnic, pe care le poţi alterna, pentru a echilibra aportul de vitamine şi substanţe nutritive.

La 40 de ani. La vârsta aceasta, este mai greu să dai jos inevitabilele kilograme în plus. Tulburările hormonale sunt de vină, dar şi îmbătrânirea sau curele succesive care le-ai încercat. Şi stresul constant joacă un rol important, pentru că duce la eliberarea unor hormoni ce impulsionează stocarea grăsimilor, în special în zona abdominală.

La 50 de ani. Formele tale, altă dată atât de apetisante, se „lăbărţează" şi  din cauza pierderii masei musculare.  Practic, muşchii insuficient stimulaţi se topesc cu 1-2 procente anual - adică pierzi circa 500 g muşchi în fiecare an! În plus, după vârsta de 20 de ani, masa adipoasă creşte cu 1 g pe zi. Înmulţeşte asta cu 365 de zile şi îţi poţi imagina consecinţele pe termen lung. Nu uita că, în perioada premenopauzei sau menopauzei, grăsimea are tendinţa să se depună cu precădere în zona abdomenului, ceea ce creşte riscul maladiilor cardiovasculare. 

Mai multe