10 reguli de aur în alimentaţie
Ştii, cel puţin în teorie, că trebuie să te fereşti de E-uri şi de fast-food, că e bine să faci sport, să bei cât mai multă apă, să consumi legume şi fructe proaspete, să nu mănânci mult seara. Dar, pe lângă aceste orientări generale, există o mulţime de alte reguli deosebit de importante care de multe ori trec neobservate. Care sunt acestea ne spune prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Meniul tău dintr-o zi trebuie să conţină 50-55% glucide, 30-35% grăsimi (din care grăsimile trans- să fie sub 2%, iar aportul de colesterol să fie limitat la 300 mg/zi) şi 12-15% proteine. Respectând aceste proporţii, organismul tău va beneficia de cantităţi normale de vitamine şi minerale.
Proteinele trebuie să fie 50% de origine animală şi 50% de origine vegetală. Le găseşti în fructe de mare, carne slabă, ouă, fasole şi mazăre, soia, nuci şi seminţe nesărate.
Cei care consumă alcool ar trebui să se limiteze la un pahar pe zi în cazul femeilor, respectiv la două pahare în cazul bărbaţilor.
Mulţi uită să ia în calcul numărul caloriilor consumate într-o zi. Caută alimente sănătoase, se uită pe etichetele produselor ca să le evite pe cele cu multe E-uri, dar caloriile conţinute de fiecare aliment sunt de obicei trecute cu vederea. Trebuie să ştii că proteinele, carbohidraţii şi grăsimile sunt principalele surse de calorii din dietă. Alcoolul conţine şi el calorii.
Prof. dr. Nicolae Hâncu
Sarea favorizează retenţia de apă în organism şi nu trebuie să depăşească 5 grame pe zi. Mai bine spus, o jumătate de degetar. Nu calcula aici doar sarea pe care o pui tu în mâncare. Ia în considerare că şi pâinea, lactatele, biscuiţii, micile ronţănele, toate conţin sare.
Grăsimile trans- sunt adevărate otrăvuri pentru organism. Limitează consumul cât de mult posibil!
Pentru siguranţa sănătăţii, atunci când faci cumpărături, nu amesteca, în aceeaşi pungă, carne crudă cu alte alimente ce nu vor fi preparate termic (fructe şi legume). De asemenea, nu folosi acelaşi cuţit sau tocător şi pentru carne, şi pentru vegetale.
Limitează consumul de cereale rafinate, în special din produse ce conţin adaosuri de grăsimi, zahăr şi sare. Orientează-te spre cereale integrale.
Mănâncă multe legume, în special din cele roşii, portocalii, cu frunze verzi, fasole şi mazăre. O piramidă a alimentelor pe care trebuie să le conţină dieta ta va avea la bază alimente bogate în glucide (pâine, cereale, orez, paste), apoi alimente sărace în calorii şi pline de vitamine, săruri minerale, fibre şi apă (fructele şi legume). Vei consuma mai puţine alimente bogate în calorii (lactate, carne, ouă, leguminoase, nuci), iar în vârful piramidei, adică ceea ce ar trebui să mănânci cel mai puţin, sunt dulciurile şi grăsimile bogate în calorii, glucide simple şi grăsimi saturate, trans- şi colesterol.
Nu mânca haotic! E bine să ai trei mese principale şi două gustări pe zi, la distanţă de 3 ore între ele. În felul acesta vei fi mai puţin tentat să ronţăi încontinuu câte ceva şi să mănânci mult la o masă.
- Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte şi fructe roşii- Prânz: salată verde, grătar de pui cu cartofi copţi- Cină: salată de andive cu urdă şi verdeţuri- Gustări: fructe proaspete