Dieta vegetariană scade tensiunea

10 martie 2014 19:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Dieta vegetariană reduce tensiunea arterială, arată cercetătorii.

Tensiunea este măsurată prin citirea a două componente - tensiunea sistolică, ce indică valoarea maximă a presiunii produse de sânge la curgerea prin artere spre celelalte organe, şi tensiunea diastolică, ce reprezintă presiunea vaselor sangvine în momentul în care inima se umple cu sângele venit din restul corpului.

Cercetătorii japonezi, de la Centrul naţional pentru boli cardiovasculare şi cerebrale din Osaka, au analizat şapte teste clinice şi 32 de studii efectuate între 1900 şi 2013. În cadrul testelor clinice, participanţii care adoptaseră o dietă vegetariană aveau o presiune a sângelui mai scăzută decât cei care consumau carne şi peşte. Această scădere a tensiunii arteriale este echivalentă cu aceea produsă de slăbirea cu 5 kilograme sau cu scăderea tensiunii cauzată de o dietă săracă în sare.

De asemenea, dieta vegetariană are pe jumătate dintre efectele benefice produse de medicamentele antihipertensive. Astfel, vegetarienii au un risc mai scăzut de boli ale inimii, iar unele cercetări au arătat chiar că trăiesc mai mult decât persoanele care consumă carne.

Mai multe