Orezul sălbatic alungă senzaţia de frig

19 februarie 2012 14:56   Sănătate
Ultima actualizare:

Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne spune astăzi de ce este bine să mâncăm orez iarna şi care sunt cele mai sănătoase sortimente de orez.

În medicina tradiţională indiană, orezul are gust predominant dulce. Este moale, neted şi hrănitor, fiind, în general, bun pentru echilibrarea proceselor corporale ce includ nutriţia, hidratarea şi metabolismul.

Medicina tradiţională indiană recomandă evitarea orezului instant, prefiert sau opărit, deoarece este mai puţin nutritiv şi conferă mai puţină energie vitală.

Opărirea, care adeseori face parte din pregătirea orezului Basmati pentru comercializare, reduce conţinutul său de vitamine B, comparativ cu orezul brun (integral).

Totuşi, acelaşi proces transformă această cereală într-un aliment mai uşor de digerat, care, aproape sigur, nu va produce gaze.

Persoanele care doresc să slăbească ar trebui să mănânce mai puţin orez, eventual prăjit într-o tigaie uscată înainte de a fi gătit în apă.

Aceste persoane ar trebui să gătească acest aliment cu piper, ghimbir şi chimen şi să-l consume la prânz, mai degrabă decât seara.

În magazinele din România puteţi găsi orez alb, Basmati, brun, american cu bobul lung, sălbatic, Thai sau japonez.

Iată care sunt caracteristicile celor mai cunoscute tipuri de orez.

Orezul alb este considerat cel mai uşor de digerat. Are gust predominant dulce-astringent, este echilibrant, cu efect uşor răcoritor. Are acţiuni tonice, nutritive, calmante şi digestive.

Orezul Basmati este considerat, în medicina ayurveda, cel mai bun pentru terapiile vindecătoare.

Este un aliment pur, echilibrează toate funcţiile metabolice, este hrănitor pentru ţesuturile corpului şi este uşor de digerat.

E util în calmarea intestinelor inflamate sau iritate. Orezul Basmati matur are, probabil, cel mai bun gust din lume.

Orezul Basmati cafeniu este o varietate de orez comercial, care, în realitate, e mai apropiat de orezul brun obişnuit în ceea ce priveşte calităţile sale.

Orezul brun are un conţinut mare de fibre şi de vitamine din grupul B.

Elimină constipaţia, mai ales în situaţia în care aveţi o alimentaţie săracă în fibre.

Orezul sălbatic e similar orezului cafeniu în calităţi şi efecte.

Totuşi, el este mult mai bogat în proteine şi are o acţiune încălzitoare, ceea ce îl face util în anotimpul rece.

Mai multe