Ovăzul, planta care încetineşte îmbătrânirea

17 iunie 2015 21:08   Sănătate
Ultima actualizare:

Pledează pentru o viaţă lungă, sănătoasă şi activă. Dr. Ovidiu Bojor a căutat soluţiile tinereţii fără bătrâneţe în lumea plantelor. Specialistul ne explică azi care sunt beneficiile pe care ovăzul le aduce sănătăţii.

Ovăzul (tulpina şi seminţele) are efecte benefice în stări de depresie, oboseală extremă, surmenaj, insomnie, meteo­sensibilitate. De asemenea, datorită valorii nutritive ri­dicate, ovăzul e recomandat în convalescenţă.

Consuma­rea seminţelor încolţite cu regularitate (dar şi a altor pre­parate din seminţe) ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL) şi chiar împiedică formarea acestuia. Având capacitatea de a regulariza glicemia, este  re­comandată introducerea seminţelor de ovăz în dieta bolnavilor de diabet. În boabele de ovăz a fost identificat componentul antitumoral beta-sitosterol, ceea ce explică utilizarea lor tradiţională în tratamentul tumorilor.

Deoarece conţine un număr mare de antioxidanţi, ovăzul poate ­contribui la încetinirea proceselor de îmbătrânire. Decoctul din boa­be de ovăz calmează mân­­cărimile şi ajută la vindecarea eczemelor. În acelaşi scop este utilizată, sub formă de cataplasme, şi făina. Cataplasmele cu făină de ovăz mai pot fi folosite pentru rege­nerarea epidermei uscate sau îmbătrânite. Ovăzului i se mai atribuie acţiuni benefice în: afecţiuni renale, hi­potiroidie, impotenţă, sterilitate, osteoporoză, spondi­loză anchilozantă, artroză, osteomalacie, obezitate,  ateroscleroză,  astm bronşic etc.

Cura cu suc şi decoct de ovăz

  • Sucul de ovăz verde se obţine, prin mixare, din plante fragede. Se bea amestecat cu apă sau cu suc de mere.
  • Decoctul din seminţe: se pune o lingură de boabe la 250 ml apă, se fierb 20 de minute şi se îndulceşte cu miere de albine; se beau până la 4 căni pe zi.
  • Decoctul din fulgi de ovăz: se pune o lingură (rasă) la 250 ml apă, se fierbe 20 de minute şi se îndulceşte cu miere de albine; se beau până la 4 căni pe zi. Cura cu decoct ar trebui să dureze două săptămâni.
Mai multe