Ovăzul, planta care încetineşte îmbătrânirea
Pledează pentru o viaţă lungă, sănătoasă şi activă. Dr. Ovidiu Bojor a căutat soluţiile tinereţii fără bătrâneţe în lumea plantelor. Specialistul ne explică azi care sunt beneficiile pe care ovăzul le aduce sănătăţii.
Ovăzul (tulpina şi seminţele) are efecte benefice în stări de depresie, oboseală extremă, surmenaj, insomnie, meteosensibilitate. De asemenea, datorită valorii nutritive ridicate, ovăzul e recomandat în convalescenţă.
Consumarea seminţelor încolţite cu regularitate (dar şi a altor preparate din seminţe) ajută la scăderea nivelului de colesterol „rău” (LDL) şi chiar împiedică formarea acestuia. Având capacitatea de a regulariza glicemia, este recomandată introducerea seminţelor de ovăz în dieta bolnavilor de diabet. În boabele de ovăz a fost identificat componentul antitumoral beta-sitosterol, ceea ce explică utilizarea lor tradiţională în tratamentul tumorilor.
Deoarece conţine un număr mare de antioxidanţi, ovăzul poate contribui la încetinirea proceselor de îmbătrânire. Decoctul din boabe de ovăz calmează mâncărimile şi ajută la vindecarea eczemelor. În acelaşi scop este utilizată, sub formă de cataplasme, şi făina. Cataplasmele cu făină de ovăz mai pot fi folosite pentru regenerarea epidermei uscate sau îmbătrânite. Ovăzului i se mai atribuie acţiuni benefice în: afecţiuni renale, hipotiroidie, impotenţă, sterilitate, osteoporoză, spondiloză anchilozantă, artroză, osteomalacie, obezitate, ateroscleroză, astm bronşic etc.
Cura cu suc şi decoct de ovăz
- Sucul de ovăz verde se obţine, prin mixare, din plante fragede. Se bea amestecat cu apă sau cu suc de mere.
- Decoctul din seminţe: se pune o lingură de boabe la 250 ml apă, se fierb 20 de minute şi se îndulceşte cu miere de albine; se beau până la 4 căni pe zi.
- Decoctul din fulgi de ovăz: se pune o lingură (rasă) la 250 ml apă, se fierbe 20 de minute şi se îndulceşte cu miere de albine; se beau până la 4 căni pe zi. Cura cu decoct ar trebui să dureze două săptămâni.