Pământul este plin de diamante: cum ne influențează asta

15 noiembrie 2017 8:41   Sănătate
Ultima actualizare:

Se pare că diamantele ar fi prezente într-o cantitate mult mai mare decât se estimase până acum în scoarța Pământului. Evident, acest lucru influențează modul în care ar trebui să înțelegem structura Terrei, scriu cei de la Playtech.ro.

Studiile efectuate recent arată că în scoarţa terestră s-ar afla o mulţime de pietre preţioase, care au, însă, dimensiuni microscopice. Ipoteza a fost lansată de cercetători ai Universităţii „John Hopkins”, din Baltimore, SUA.

Până de curând, specialiştii credeau că diamantele naturale se formau în două moduri: ca urmare a oxidării metanului sau ca reducţie chimică a dioxidului de carbon din substanţele lichide aflate în mişcare. Cele două tipuri de diamante au, astfel, forme geometrice diferite, care dau pietrelor preţioase o anumită valoare pe piaţă, scriu cei de la Playtech.

Cercetările din ultima vreme demonstrează că diamantele se formează într-un mod mult mai simplu, prin transportul constant al apei de la o formaţiune de rocă la alta. În acest sens, specialiştii susţin că diamantele sunt mult mai prezente în natură, ele putând fi întâlnite mai des decât se credea până acum.

Noua ipoteză referitoare la formarea diamantelor ar presupune un proces similar modurilor cunoscute până acum. Astfel, se cunoaşte faptul că aceste formaţiuni de carbon se constituie în condiţii de presiune foarte mare, la temperaturi de aproximativ 900-1.000 grade Celsius. Astfel de cote se ating, în mod natural, doar în interiorul mantalei Pământului, de unde diamantele sunt propulsate în atmosferă, în timpul erupţiilor vulcanice. Acest lucru nu înseamnă, însă, că valoroasele formaţiuni de rocă vor ieşi la suprafaţă prea curând, tocmai pentru că majoritatea vulcanilor de pe Terra sunt inactivi.

Citește mai multe despre știință si tehnologie pe playtech.ro

Mai multe