Pancreatita - simptome. Cum recunoști semnele bolii
Glandă situată în spatele stomacului, pancreasul are o greutate de aproximativ 70-80 de grame și un rol extrem de important în buna funcționare a organismului uman.
Pancreatita este inflamarea pancreasului
Inflamarea pancreasului este cunoscută sub denumirea de pancreatită. Aceasta constă în inflamarea rapidă a țesutului pancreatic, ce prezintă și modificări degenerative datorarită activării excesive a tuturor enzimelor și revărsarea lor tot în țesutul pancreatic, în felul acesta distrugându-l puțin câte puțin.
Insuficienţa pancreatică reprezintă imposibilitatea pancreasului de a mai sintetiza enzimele digestive și insulina, ceea ce poate duce la instalarea pancreatită acută sau la apariția diabetului zaharat.Această afecțiune a pancreasului poate să vină și în urma unor alte afecţiuni precum cele hepatobiliare (hepatită, icter, litiază biliară, colecistite), gastroduodenale (ulcere penetrante) sau chiar după bolile infecţioase (parotidită epidemică, febră tifoidă).
Pancreatita - simptome și semne
Cele mai des întâlnite simptome sunt durerea abdominală resimțită în capul pieptului cu iradiere către spate mai ales la nivelul coloanei vertebrale, rezistența organismului la analgezicele uzuale, cât și apariția senzației de greață și vărsătură.
De asemenea s-a remarcat și febra, tensiunea arterială scăzută cât și un puls ridicat și dificultate respiratorie.
Analize pentru pancreas
Acest diagnostic se pune în urma unor analize de sânge care să arate exact valoarea amilazei și a mipazei, numărul de leucocite cât și valoarea transaminazelor.
Află pe Clicksanatate ce factori favorizează apariția cancerului pancreatic!