Păpădia, planta inimii. Iată proprietățile nebănuite ale păpădiei

19 septembrie 2019 23:25   Sănătate
Ultima actualizare:

Păpădia conţine aminoacizi, carotenoide, substanţe minerale (este remarcabil conţinutul în potasiu), vitamine. Are proprietăţi hipotensoare, depurative, diuretice şi laxative recunoscute, realizand astfel eliminarea din organism a colesterolului şi a deşeurilor metabolice.

Remediu anticolesterol

Ceaiul din păpădie ţine sub control hipertensiunea, previne anemia şi scade nivelul colesterolului rău. Studiile recente arată efecte sale pozitive şi în prevenirea diabetului şi a unor forme de cancer. Ca să beneficiezi de proprietăţile benefice ale păpădiei, foloseşte pentru ceai rădăcinile şi frunzele uscate. Infuzia se obţine din 1-2 linguriţe de plantă lăsată la infuzat 5 minute, într-o cană cu apă fierbinte.

Un alt remediu anticolesterol este următorul: folosește un amestec de frunze de măsline, rozmarin, rădăcină de păpădie, cicoare, mentă, pe care îl cumperi ca atare, din magazinele cu profil naturist. Prepară o infuzie din care bei 2-3 căni pe zi.

Atenţie! În doze mari, păpădia poate provoca probleme ale stomacului. De aceea, cel mai bine este să respecţi indicaţiile medicului fitoterapeut când urmezi un tratament cu această plantă.

Scade presiunea arterială

Întrucât este un diuretic natural, păpădia are proprietatea de a reduce presiune arterială, diminuând astfel riscul bolilor de inimă. În plus, specialiștii susțin că potasiul și fibrele din compoziția plantei au și ele un rol important în menținerea în limite normale a tensiunii. Consum-o sub formă de salată sau bea infuzie de plantă, în asociere cu rozmarin şi urzici.

Prepară o salată din frunze de păpădie astfel: culege frunze, spală-le bine, taie-le mărunt. Amestecă-le cu mărar sau pătrunjel, adaugă ulei de măsline presat la rece şi oţet de mere. Savurează o salată la începutul fiecărei mese principale – adică, de 2-3 ori pe zi.

Ceaiul de păpădie se obține în felul următor: culege frunze şi rădăcini de păpădie, spală-le, lasă-le la uscat. Foloseşte 2 linguriţe plantă la o cană cu apă clocotită, infuzează 15 minute, după care strecoară.

Atenţie! Planta se consumă înainte de apariţia pufului.  

Cură de tije contra aterosclerozei

Încearcă să urmezi cura cu tije de păpădie în fiecare primăvară, ca să te bucuri de efectele sale de tonifiere generală a organismului. Culege 6 tije de păpădie cu flori cu tot, spală-le și taie-le capetele. Consumă-le proaspete, 2 săptămâni. Cura poate ameliora simptomele în caz de varice și ateroscleroză  - dar și gastrite, diskinezii biliare, gută, diabet, litiaze biliare.

Reduce efectele negative ale radicalilor liberi

Frunzele de păpădie conțin cantități mari de antioxidanți, substanțe care au un rol important în prevenția maladiilor cardiovasculare. Fă o cură cu sirop de păpădie, pe care îl poți prepara acasă: culege planta cu tot cu rădăcină şi frunze -  fără a răni rădăcină, ca să nu se scurgă substanţele cu efect terapeutic. Spală, lasă la scurs, toacă foarte mărunt. Pune planta mărunțită într-un borcan umplut pe trei sferturi cu miere fluidă. Lasă la macerat. Din siropul format, consumă la fiecare masă 1-3 linguriţe, minimum 10 zile.

Mai multe