Parodontoza, boala gravă care te lasă fără dinți! Se moștenește sau se dobândește?

22 iunie 2022 20:58   Sănătate
Ultima actualizare:

 Parodontoza sau parodontita afectează tot mai mulți oameni. Se numără printre cele mai grave boli ale danturii și tot mai mulți oameni rămân fără dinți din cauza acestei afecțiuni.

Tudor Văideanu, medic specialist în parodontoză, a vorbit pentru Click! despre cauzele bolii și cum poate fi tratată! În copilărie, căderea dinților este un fenomen obișnuit. Dar, pentru un adult, pierderea dinților poate fi un coșmar. Parodontoza sau parodontita este boala care afectează tot mai mulți adulți. Poate fi ereditară sau o poți dobândi.

„Parodontoza este o boală de origine bacteriană. Adică placa dentară care conține anumiți microbi, provoacă inflamația gingiei, iar sub gingie, osul se retrage, se distruge. La început dinții se mișcă puțin, gingia sângerează apoi încep să se clatine, iar la final, se pot pierde.

Există și un teren ereditar pe care nu știm să îl modificăm, și există un teren imunitar: cum reacționează organismul la situațiile de stres, la viața de zi cu zi, la o igienă mai mult sau mai puțin riguroasă și bună! Toți parametri aceștia duc la boala parodontală. La unii pacienții evoluează foarte blând, la alții rapid. Dar noi, ce știm este că dacă eliminăm placa dentară, stabilizăm această problemă", a spus medicul Tudor Văideanu.

Trebuie să fim atenți la gingii și este recomandat controlul periodic la medicul stomatolog. „Gingiile sunt temeliile. Sunt fundația! Uneori dinții pot fi perfect sănătoși, dar dacă nu mai țin, dacă nu mai pot fi ținuți de os și de gingie, căci despre asta este vorba în parodontologie, parodontoză și în parodontite, despre pierderea suportului. Dacă dintele e frumos, dar se mișcă, degeaba îl avem! Controlul periodic aș spune la 6 luni să fie efectuat, acesta este obiectivul nostru", a mai spus Dr. Tudor Văideanu, Medic Parodontolog și Implantolog. 

Un alt factor care influențează sănătatea dentară este stresul

„Spre deosebire de Franța, în România stresul e foarte mare. După cum se știe, stresul joacă un rol foarte important în viața noastră. Ca orice boală inflamatorie care este conectată cu tot restul organismului, ca și diabetul, ca și multe alte afecțiuni inclusiv cardiace, parodontita are o sensibilitate la stres, la oboseală.

Aceasta este principala diferență. Sigur că intervine la un moment dat și faptul că sistemul de sănătate impulsionează un pic mai mult în Franța. Există Casa de Asigurări care susține foarte mult, există un mesaj public de a face și a rezolva probleme,  și crearea acestor  protocoale speciale pentru acești pacienți.

Noi ca medici trebuie să le spunem: trebuie să veniți, trebuie să vedem, trebuie sa tratăm și trebuie să menținem acest rezultat o dată ce l-am obținut", a conchis medicul Tudor Văideanu. 

Tudor Văideanu a absolvit Universitatea Rene Descartes Paris 5 în anul 1993, specializarea Chirugie Dentară. Din 2005, este membru al Societe Francaise de Parodontologie et d’Implantologie Orale, Paris. Din 2009 a intrat în echipa pedagogică "Association Francophone de Formation Continue des Chirurgiens Dentistes – AF²C²",  profesează în Franța, iar o dată pe lună vine în România, în București, unde tratează mii de cazuri și spune că există soluții pentru pacienții care suferă de această afecțiune.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe