Pastele din grâu, cele mai sănătoase

4 iunie 2014 17:56   Sănătate
Ultima actualizare:

Originare din Italia, pastele sunt printre mâncărurile care-ţi lasă gura apă. De multe ori însă refuzi să le mănânci pentru că ai auzit că îngraşă. Nimic mai fals! Dacă ştii să le prepari, pastele pot  fi chiar prietenoase cu silueta ta.

Cum le alegi

Pastele sunt fabricate din două feluri de grâu: dur şi moale. Cele din urmă sunt mai populare şi se deosebesc de pastele din grâu dur prin faptul că se lipesc şi se rup uşor chiar şi în ambalaj. În plus, au un indice glicemic ridicat şi oferă puţine calităţi nutritive, motiv care duc la creşterea în greutate. Pe de altă parte, pastele din grâu dur au un indice glicemic scăzut şi o cantitate mare de proteine, ceea ce le face mai prietenoase cu silueta. Le poţi recunoaşte după culoarea mai închisă decât a celor din grâu moale.

Cum le găteşti

Dacă vrei să mănânci paste, dar totuşi vrei să ai o siluetă frumoasă, ţine cont de următoarea regulă: niciodată nu le prepara cu sosuri grele sau carne. Ideale sunt pastele gătite cu amestec de ierburi, legume, fructe de mare, peşte sau brânză.

Un alt truc pentru a mânca pastele în mod sănătos este să le fierbi „al dente", adică să fie uşor moi la suprafaţă şi cu miezul tare.

În acest fel, vor avea un indice glicemic mai scăzut. În plus, niciodată nu adăuga ulei în timpul fierberii, ci doar un vârf de cuţit de sare!

De ce sunt sănătoase

În bucătăria italiană, pastele sunt gătite în zeci de feluri şi sunt servite atât reci, cât şi calde. Acestea reprezintă mâncarea de bază a italienilor deoarece pastele sunt chiar sănătoase. Datorită concentraţiei mare de fibre, pastele din grâu dur împiedică acumularea grăsimilor şi contribuie la scăderea colesterolului „rău" din sânge. În plus, acest tip de paste conţine vitamine (B, K şi E), minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor şi zinc.

Mai multe