Pătlagina, bună pentru boli respiratorii
O găseşti uşor, pe marginea drumului, pe câmpii, cât şi în zonele deluroase. În copilărie, tratam cu frunze de pătlagină rănile minore, juliturile, vânătăile. Află ce alte remedii poţi face din pătlagină din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!
Cicatrizează rănile
Pătlagina ajută la coagularea sângelui şi la cicatrizarea rănilor. Frunzele proaspete se aplică direct pe rănile superficiale, pentru a opri hemoragiile. În cazul rănilor purulente, ai nevoie de o infuzie obţinută din 20 g frunze uscate la o cană cu apă clocotită, lăsate la infuzat 15 minute. Se fac spălături locale de mai multe ori pe zi.
Scade colesterolul
Ceaiul de pătlagină scade nivelul de colesterol rău. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu apă. Se ia câte o lingură de ceai la 2 ore, 2 săptămâni.
Combate problemele de stomac
Ceaiul de pătlagină e bun şi în caz de ulcer stomacal, având efect hemostatic şi cicatrizant. Se foloseşte şi în gastrita hiperacidă sau diaree. Infuzia se prepară din 10 frunze uscate la o cană de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
Utilă în laringite
Frunzele de pătlagină au în compoziţie un compus cu proprietăţi antibacteriene şi antitusive. Ceaiul e indicat dacă suferi de bronşită, laringită sau faringită. Peste o lingură de plantă se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Tratează infecţiile urinare
Preparată din frunze tinere, tinctura de pătlagină tratează infecţiile urinare. Frunzele proaspete se pun într-un borcan, fără a fi presate. Peste ele se toarnă alcool alimentar sau chiar ţuică de casă, astfel încât să le acopere. Se lasă la macerat 15 zile, vasul fiind agitat de câteva ori pe zi. După ce se strecoară, se păstrează la rece, în sticluţe închise la culoare. Se iau câte 10 picături diluate în apă.