Pe caniculă, pierdem 1,5 litri de apă pe zi! Informaţii esenţiale pentru sănătate
29 iulie 2015 21:20
Sănătate
Ultima actualizare:
”Fierbem” la temperaturi greu de suportat, de mai multe zile. Dacă nu respectăm sfaturile medicilor, putem avea mult de suferit din cauza caniculei. Dr. Ovidiu Bojor ne spune azi cu ce probleme de sănătate ne putem trezi.
- La căldura excesivă, corpul răspunde în mai multe feluri. Atrage sângele cald din interior şi-l trimite spre extremităţi şi spre suprafaţa pielii. Vasele de sânge se dilată, iar căldura din corp e eliberată cu mai multă uşurinţă. Transpiraţia prin piele are astfel efect răcoritor.
- Însă, când aceste două mecanisme acţionează timp îndelungat, consecinţele încep să se manifeste în întregul organism. Prea mult sânge pompat spre exterior produce o lipsă de oxigenare a creierului, ceea ce duce la ameţeli, confuzie, pierderea echilibrului, leşin şi, în final, la comă.
- Când organismul pierde prea mult lichid prin deshidratare, transpiraţia se opreşte, pentru ca organismul să păstreze un minimum de lichide necesare supravieţuirii. Acest fenomen perturbă capacitatea de autoapărare a organismului.
- Eliminarea prin transpiraţie a lichidelor ingerate în cantităţi prea mari în timpul caniculei împiedică eliminarea lor pe cale uro-renală, de aici putând să survină numeroase complicaţii grave pentru întregul organism.
- Să nu uităm că noi suntem constituiţi, raportat la greutatea corporală, din 55-65% apă (copiii până la 70%), procent absolut necesar supravieţuirii. Dacă fără alimente putem supravieţui săptămâni, fără lichide nu putem supravieţui mai mult de trei-cinci zile. Pe caniculă, mersul pe jos fără îmbrăcăminte adecvată sau într-un vehicul fără aer condiţionat produce pierderea de 1,5 litri într-o singură zi. La cei care practică sportul de performanţă în condiţii de caniculă, pierderea de lichid prin transpiraţie este mult mai mare, ajungându-se la 1-1,5 litri într-o oră.
- Iată de ce, pentru prevenirea tulburărilor provocate de căldură se impun câteva recomandări generale. Activitatea zilnică trebuie programată în afara orelor de caniculă, redusă la jumătate sau - în cazuri extreme - suprimată, conform legislaţiei muncii. În timpul caniculei se recomandă hainele uşoare, din bumbac sau in (în niciun caz din materiale sintetice), în culori deschise, precum şi protejarea capului cu pălării din pai sau din alte materiale care permit aerisirea. De asemenea, vor fi evitate toate substanţele care amplifică transpiraţia: alcoolul, cofeina, tutunul, aspirina şi, în general, toate medicametele care se prescriu contra febrei.