Pelinul te scapă de balonare
Pelinul este folosit încă din vechime pentru efectele sale tămăduitoare. Pentru că poate deveni toxic dacă nu respecți dozele, este bine să urmezi tratamente cu pelin doar la indicația medicului.
Pelinul este des întâlnit și la noi în țară, în special în regiunile de șes și deal și-l recunoști după florile sale de un galben pal. I se mai spune și pelin alb, iar denumirea botanică este Artemisia absinthium. Planta este bogată în ulei esențial, tuione, absintină, taninuri și nitrați de potasiu, absintina fiind un glicozid care îi dă plantei gustul amar.
Specialiștii în fitoterapie recomandă pelinul alb în numeroase afecțiuni, deoarece este un bun antiseptic (dezinfectant) și are roluri multiple: e diuretic, laxativ, depurativ și vermifug. Acesta acționează și ca antiinflamator al mucoaselor sistemului digestiv, stimulează sucurile gastrice, este tonic-amar şi cicatrizant, atât intern cât și extern.
Bun contra indigestiei și a balonării
Dacă ai probleme cu stomacul, se recomandă să bei infuzie de pelin. Aceasta calmează durererile apărute la nivelul aparatului gastric și te ajută să elimini gazele. Este bună și contra indigestiei și te ajută să ai poftă de mâncare. De asemenea, este indicată și celor care suferă de boli hepatice, precum hepatita, dar și celor cu probleme la nivelui bilei și pancreasului.
Infuzia de pelin o prepari astfel: pui 1 linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Acoperi și lași maximum 15 minute. Bei 1 cană pe zi, în mai multe reprize, timp de 2-3 zile, nu mai mult.
Elimină toxinele
Pelinul combate paraziții intestinali și detoxifică organismul, scăpându-te astfel de toxine și alte substanțe nocive. Poți bea infuzie de pelin sau să iei tinctură de pelin.
Pe aceasta fie o procuri de la magazinele naturiste, fie o prepari acasă astfel: ai nevoie de 10 g de plantă la 100 ml de alcool de 60-70 de grade. Lași la macerat 8 zile. Sticluța trebuie să fie închisă la culoare. Iei maximum 15 picături, de 3 ori pe zi, cel mult 3 zile.