Peştele ne ţine inima sănătoasă

4 aprilie 2015 23:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Azi, în Duminica Floriilor, este dezlegare la peşte. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Bojor, un adept al cărnii albe (peşte, piept de pui şi curcan fără pieliţă) ne vorbeşte despre beneficiile acestui aliment.

Odinioară, medicii îi sfătuiau pe părinţi să le dea copiilor ulei de peşte, ca să-i ferească de rahitism. Aveau dreptate. Vitamina D prezentă în peştele gras previne rahitismul şi, indiferent de vârstă, menţine sănătatea oaselor şi a dinţilor şi calcemia normală. În dieta care ne protejează de osteoporoză, peştele e inclus datorită calciului. Conţinutul cel mai ridicat în calciu îl au sardelele, care se mănâncă cu oase cu tot. O cutiuţă de sardele conţine cca 370 mg calciu.Persoanele care consumă mult peşte au o inimă mai sănătoasă decât celelalte. Explicaţia: în peştele gras (şi în uleiul de peşte) sunt prezenţi, în cantităţi apreciabile, acizii graşi omega-3, care protejează sistemul cardio-vascular şi împiedică obstrucţia arterelor. Mai specific, principala lor acţiune este de a scădea concentraţia trigliceridelor (grăsimi dăunătoare din sânge). Peşti graşi sunt, printre alte specii, heringul, somonul şi scrumbia.Peştele alb are acizii graşi omega-3 în cantităţi mai mici. Dar şi el are valoare terapeutică şi e recomandat în dieta multor afecţiuni. Fiind o proteină uşoară, peştele alb de ape curgătoare (asociat cu legume fierte în abur) face parte din dieta specifică afecţiunilor gastrointestinale, hepatice, pulmonare, tumorale, depresive etc.

Deoarece peştele merge bine cu mujdeiul de usturoi, iată o reţetă sănătoasă. Se curăţă “căţeii” dintr-o căpăţână şi se pisează, apoi se adaugă o linguriţă de sare, o linguriţă de miere şi o lingură de ulei presat la rece. Se freacă bine, până se obţine o pastă consistentă. Apoi se adaugă sucul de la o lămâie sau o lingură de oţet de mere. Îl poţi consuma şi post.

Mai multe