Peștele, un leac pentru o tinerețe sănătoasă

26 aprilie 2018 18:58   Sănătate
Ultima actualizare:

Dietele cu efecte miraculoase asupra organismului uman se răspândesc precum ciupercile după ploaie. În general, cele mai răspândite diete sunt cele care urmăresc scăderea în greutate și cele care țin în frâu bolile grave. Deseori, după ce dieta își face efectul, persoana care a urmat-o consideră că nu este literă de lege s-o continue ani la rând. În mod firesc, când dieta nu are reguli precise, stabilite de un nutriționist, atunci tratamentul respectiv își anulează efectul.

În cazul dietelor, în mod firesc  sunt urmărite și selectarea sortimentelor de carne, iar opiniile specialiștilor, în această privință sunt diferite.  Ca o alternativă sănătoasă la consumul de carne de vânat sau de porc, nutriționiștii din lumea întreagă recomandă, mai ales, dieta cu peşte

Peștele, benefic în cura de slăbire , evită și problemele de sănătate  

În  opinia multor nutriţionişti de renume , peştele este un aliment de bază atât pentru persoanele care urmează o dietă de slăbit, cât şi pentru cele care vor să evite problemele de sănătate. Cercetările pe această temă susțin că în carnea de pește se regăsesc numeroase substanţe active, esențiale pentru buna funcționare a metabolismului: vitamine  (A, B, D),  minerale (iod, flor, potasiu, fosfor, seleniu, cupru şi zinc) și  acizi grași din familia Omega 3 și Omega 6 ( la peștii de apă rece, cum ar fi tonul și macroul).    

Și uleiul de pește este o sursă de sănătate               

Nu numai carnea de pește, dar și uleiul de pește  este o sursă de sănătate. Un studiu american, realizat pe subiecţi care au suferit un infarct, a adus dovezi  concludente că uleiul de peşte, administrat cu regularitate, a redus în mod semnificativ riscul unei recidive cardiovasculare.

Peștii cu carnea albă conțin multe vitamine din Complexul B

Persoanele care preferă peştii cu carne albă (cod, biban, păstrăv),  săraci în grăsimi și uşor de preparat în zilele foarte aglomerate, se bucură de numeroase beneficii deoarece acești pești conțin  vitamine din complexul B, iar unele specii oferă și un aport generos de alte vitamine precum :  A, D şi E.

Opiniile specialiștilor despre sortimentele de pește

Unii nutriționiști susțin că doar peștele cu carne albă  este cel mai sănătos sortiment de pește. ”Această opinie este valabilă pentru persoanele care se confruntă cu probleme digestive, cum ar fi dischineziile biliare. În schimb, pentru persoanele cu cardiopatii ischemice sau cu hipercolesterolemii este indicat peștele gras, îndeosebi speciile marine de adâncime, precum codul, somonul, chefalul sau baracuda, deoarece  acești pești conțin Omega 6 și Omega 9, care scad colesterolul și reglează metabolismul lipidic. Toţi peştii graşi conţin Omega 3, iar cercetătorii spun că somonul din Oceanul Atlantic constitue cea mai de seamă sursă de acizi graşi Omega 3, acizi apreciaţi care protejează organismul de boli grave, precum artrita, infarctul miocardic, boala Alzheimer, diabetul, degenerescenţa maculară şi obezitatea. Desigur, consider că peștele este contraindicat în alergii. Mai mult, recomand consumul peștelui proaspăt sau congelat, susține Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competențe în fitoterapie și nutriție, în studiul ” Cum alegem carnea preferată!”

Cum să consumăm peștele din conservă

Unii  cercetători europeni apreciază că peștele din conservă conține E-uri și , de aceea, prin consumul acestor specii de pești, în organism crește nivelul  radicalilor liberi. În acest caz,  când consumăm pește din conservă, nutriționiștii ne recomandă să eliminăm sosul în care a fost conservat peștele și să-l spălăm în cel puțin două-trei ape călduțe. După preferință, asezonăm peștele cu suc de lămâie.  

 Heringul  este o sursă majoră de vitamina D

După numeroase studii, nutritioniștii au ajuns la concluzia că una dintre cele mai bogate surse de vitamina D este  carnea  de  hering.  Această vitamină joacă un rol esențial în absorția  de calciu și  în fixarea  acestuia în oase, dar  și în menținerea imunității organismului.

Efectul heringului, un exemplu celebru de reîntinerire

Abia împlinise vârsta de 68 de ani și Otto von Bismarck, celebrul ”Cancelar de fier” al Germaniei  avea o sănătate precară. Munca  grea, dar și excesele alimentare , băutura și  tutunul și-au spus cuvântul.  Era mereu obosit și cu mințile ”împrăștiate”. Persoane din anturajul său i-au prezentat un tânăr medic evreu, doctorul Schweninger. Acesta i-a impus o dietă care consta, aproape în exclusivitate, din  heringi. Biograful cancelarului,  A.J. P. Taylor, a menționat că în scurt timp dieta și-a făcut efectul : ”Bismarck a slăbit, a  reînceput să doarmă  mult și odihnitor; ochii i s-au limpezit, pielea i-a redevenit proaspătă și aproape tinerească”. Cancelarul a menționat că oricine  a observat schimbarea, care, de altfel, se observă și în fotografii: ”Dacă în anul 1877 Bismarck era umflat și coleric, hainele îi plesneau la cusături, în anul 1885 apare din nou proaspăt, cu bărbia dreaptă, cu un chip  bine definit, stăpân pe sine, în vârstă de 70 de ani, având încă mulți ani în față”. Biograful său A. J. P.Taylor a mai subliniat în biografia lui Bismarck un aspect esențial: chir dacă Bismack n-a   respectat numai regimul cu heringi, dieta lui s-a extins, incluzând și alte cărnuri și zarzavaturi, dar peștele a rămas pentru el o sursă majoră de reîntinerire. Și el a mai trăit energic și sănătos până la 83 de ani.

De fapt, heringul este o bogată sursă de Omega 3 și protejează o gamă de afecțiuni inflamatorii și alerguice ( diabetul, astma, artrita, cheagurile de sânge, atacurile de cord, hipertensiunea,  colita ulceroasă și multe altele).  Ca și majoritatea alimentelor marine, heringul este o sursă  foarte bogată de seleniu.   

Mai multe