Pielea mâinilor, afectată de dezinfectarea frecventă. Cum o îngrjim corect ca să nu se usuce
Punem mâna pe bani, plătim cu cardul, deschidem o ușă, atingem coșul de cumpărături, urcăm la volan. Orice acțiune pe care o facem este urmată de dezinfectarea mâinilor. Chiar și când intrăm sau ieșim dintr-un local sau magazin facem același lucru. Doar că pielea mâinilor are de suferit, din cauza atacului la care este expusă, și trebuie îngrijită corect ca să nu se usuce.
Una din măsurile de bază luate în timpul pandemiei a reprezentat-o dezinfectarea frecventă a mâinilor.
Acest obicei, pe cât de util este în îndepărtarea bacteriilor și a virusurilor, pe atât de dăunător poate fi asupra pielii mâinilor.
Este agresată de spălarea frecventă și de curățarea cu dezinfectanți, precum și de purtarea mănușilor de protecție, fapt ce provoacă un efect de seră la nivel local.
Toate aceste efecte duc la dezechilibre la nivelul pielii. Diana Baicu, specialist în industria de frumusețe profesională, ne spune cum este indicat să procedăm în astfel de situații și ce tipuri de produse de îngrijire a pielii sunt potrivite pentru a reda sănătatea pielii mâinilor.
“Se spune că mâinile ne arată vârsta. Ei bine, nu doar că ne pot trada vârsta, dar pot adăuga și câțiva ani în plus, dacă nu sunt îngrjite corect. Ne exprimăm prin gestică, prin urmare mâinile vorbesc, la rândul lor, despre noi. Pielea mâinilor are un conținut scăzut de grăsime și este predispusă la deshidratare, prin urmare este esențial să acordăm o îngrijire atentă, la orice vârstă, pentru a ne păstra sănătatea, elasticitatea și aspectul frumos”, atrage atenția Diana Baicu.
Crema de mâini și gomajul, cele mai importante
Ca îngrijire de bază, este de ajuns să folosim zilnic, ori de câte ori este necesar, o cremă de mâini și să facem un gomaj o dată sau de două ori pe săptămână, care să exfolieze celulele moarte de la nivelul pielii.
Sunt eficiente produsele de gomaj cu sare și coajă de nucă de cocos și creme cu extract de papaya, unt de shea si ulei de floarea soarelui.
Cele de la Academie sunt special concepute pentru calmarea și catifelarea mâinilor uscate, fără a lăsa o peliculă grasă.
Cum procedăm cu pielea extrem de sensibilizată
Există situații, din ce în ce mai frecvente, când avem nevoie de îngrijire specifică. Dacă sesizăm sensibilizări constante ale pielii sau apariția de zone îngroșate, înroșite, marcate de prurit, trebuie să apelăm la soluții mai intensive.
Acestea trebuie să conțină activi care acționează în interior, dar și elemente care oferă protecția epidermei. Totodată, sunt recomandate produse care nu conțin ingrediente cu potențial alergen, pentru a nu sensibiliza și mai mult pielea mâinilor.
Daca avem mâinile foarte uscate, este indicat să folosim produse inteniv hidratante și hrănitoare, a căror formulă este rapid absorbită în piele și care lasă o senzație de catifelare și confort.
Persoanele cu mâini foarte uscate apelează adesea la produse cu textură foarte grasă, care doar lasă o peliculă uleioasă la suprafața pielii, fără a rezolva problema din interior.
Ritualul pentru mâinile afectate de dezinfectanți
În prezent, când spălarea și dezinfectarea mâinilor se face cu o mai mare frecvență, este necesar să vorbim despre un ritual, un program de îngrijire a mânilor, pe care să îl respectăm cu strictețe.
Acesta trebuie să includă un scrub și o mască, dar și produse tratante pentru unghii și cuticule. Scrubul se folosește pe pielea umedă, se masează și se clătește cu apă călduță.
Efectul tratant obținut este completat apoi de masca pentru mâini și corp.
”Este recomandat să folosim măștile pentru mâini o dată sau de două ori pe săptămână, după folosirea unui scrub. Măștile se aplică în strat generos și se lasă să acționeze timp de 10-15 minute. După această perioadă, se clătesc cu apă călduță. Măștile pentru mâini au un efect termic, facilitând penetrarea activilor în piele”, spune Baicu.
Soluția pentru pielea îmbătrânită a mâinilor
Pe măsura ce avansăm în vârstă, trebuie să apelăm la produse antiaging pentru mâini, dar și la tratamente cosmetice. Petele pigmentare și relaxarea cutanată sunt printre primele semne de avansare în vârstă care apar pe maini.
Pentru corectarea petelor pigmentare putem apela la tratamente de microdermoabraziune, ce acționează pe față, gât, decolteu și mâini.
În cadrul tratamentului facial cosmetic, peeling-ul, care se aplică pe față, va fi aplicat și pe mâini de către terapeută, cu scopul de a corecta nuanța pielii.
Tot pentru depigmentare putem apela la tehnologia de microneedling Cronosderm, asociată cu booser-ul de tratament Rejuvenation sau Brightening.
Cremă de mâini cu factor de protecție solar
Foarte importantă pentru menținerea aspectului sănătos al mânilor este aplicarea protecției solare.
Atunci când ne expunem la soare, produsul cu FPS pe care îl aplicăm pe față trebuie să fie aplicat și pe spatele palmelor și pe degete. Astfel, prevenim îmbătrânirea foto, cea cauzată de razele soarelui.
Pentru combaterea relaxării cutanate – mai exact pentru stimularea fibrobalaștilor responsabili pentru secreția fibrelor elastice - un tratament potrivit este LPG Mobilift, care se poate face atât pe mână, cât și pe degete. Iar, pentru menținerea efectului antiaging acasă, se recomandă, de asemenea, produse antiaging pentru mâini.
Citește și:
Ai grijă de mâinile tale cu un simplu remediu naturist!
Care este diferența dintre apă, săpun și dezinfectant. Cum acționează ele