Pietrele la rinichi: de ce apar și cum le tratezi

24 octombrie 2016 11:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Litiaza renală, adică prezența calculilor sau pietrelor la rinichi, poate da dureri insuportabile. O cauză importantă a apariției acestora este consumul insuficient de apă.

Din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu litiază renală, a cărei prevalență a crescut în ultimii 30 de ani. Se estimează că 5 până la 10% din oameni au suferit o colică renală o dată în viață. Pietrele la rinichi apar în urma cristalizării sărurilor minerale și a acizilor prezenți în concentrație prea mare în urină.

Această stare poate fi o consecință a hidratării insuficiente. Un consum mic de apă duce la reducerea volumului urinei, care va fi mai concentrată în săruri. Factori favorizanți ai litiazei renale sunt și alimentația dezechilibrată, bogată în proteine și zahăr, unele medicamente (precum diureticele), bolile genetice (fibroza chistică) sau metabolice (diabetul).

Pot da dureri insuportabile

În cele mai multe cazuri, pietrele la rinichi dau simptome când se desprind din rinichi și se deplasează prin tractul urinar. În această situație, persoana afectată resimte dureri foarte mari (colică renală). Disconfortul este resimțit la nivel lombar (fiind confundat cu lombosciatica), iradiind spre partea abdominală sau chiar spre organele genitale. Colica renală poate fi însoțită de sânge în urină, de nevoia frecventă de a urina, iar în cazul în care este prezentă și o infecție urinară, apar și usturimi la urinare.   

Află pe clicksanatate.ro ce opțiuni de tratament sunt în cazul unor pietre la rinichi!

Cura cu zeamă de lămâie

Cele mai BUNE tratamente naturiste împotriva arsurilor la stomac

Mai multe