Plante calmante pentru alergiile de sezon
Există două perioade critice pentru persoanele care suferă de alergie: februarie-mai, când se împrăştie în aer polenul arborilor, şi aprilie-iulie, când apar gramineele. Alergenul inhalat determină secreţia, în organism, a compusului numit histamină, care participă la reacţiile de apărare ale corpului tău. Simptomele îţi sunt poate familiare: rinite, conjunctivite, astm, urticarie. Pe lângă tratamentul prescris de medic, te ajută şi o cură cu plante de leac.
Trei-fraţi-pătaţi, împotriva rinitei
O plantă cu acţiune antialergică, trei-fraţi-pătaţi se recomandă la schimbările de anotimp. Se administrează astfel: 8 sub formă de pulbere: o linguriţă rasă, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Ţine pulberea sub limbă timp de 10-15 minute, după care înghite-o cu apă.
8 macerat la rece: o lingură cu plantă la o cană de apă, menţinută timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Strecoară şi bea pe stomacul gol. Consumă trei căni cu macerat pe zi, cu o jumătate de oră înainte de mese.
Urzica are proprietăţi antialergice, mineralizante, antioxidante, vitaminizante, detoxifiante. Poţi cumpăra urzică sub formă de capsule sau poţi prepara următoarea infuzie: o lingură cu plantă proaspătă, mărunţită, la o cană cu apă clocotită - de băut zilnic trei căni, în cure de o lună, la începutul primăverii.
Cunoscuţi pentru proprietăţile antiinflamatoare şi antialergice naturale, mugurii de coacăz negru au efecte asemănătoare cortizonului, mai puţin toxicitatea acestuia. Stimulează eliminarea toxinelor, fiind recomandat în alergii acute şi cronice, rinite, conjunctivite şi bronşite alergice. Se comercializează sub formă de comprimate sau de extract glicerohidroalcoolic (gemoderivat).