Plante care alungă insomnia

15 octombrie 2013 15:58   Sănătate
Ultima actualizare:

Oricine se poate confrunta cu obositoarele "nopţi albe", dar insomnia propriu-zisă înseamnă imposibilitatea de a avea un somn de calitate, odihnitor, noapte de noapte, perioade îndelungate de timp. Pentru a fi în formă, specialişti ne recomandă să ne odihnim opt ore pe noapte, dar timpul necesar odihnei variază de la o persoană la alta.

Tot specialiştii susţin că este importantă este calitatea somnului, iar numărul de ore rezervate odihnei nu contează foarte mult. Statisticile precizează şi excepţii în această privinţă: unele persoane, puţine la număr, au nevoie de numai cinci-şase ore de somn pe noapte .

Cauzele insomniei, care face anual mii de victime, sunt de mai multe tipuri: surmenajul fizic sau intelectual, existenţa unor boli acute în curs de evoluţie, stresul şi anxietatea, toxiinfecţiile cu medicamente, unele profesii care dereglează ritmul somn-veghe şi cina care conţine „ alimente grele" precum mazărea, carnea de vânat, conservele, ouăle şi băuturile excitante ( alcoolul, coca-cola sau ceaiul concentrat). .„Netratată, insomnia se poate transforma într-o gravă problemă de sănătate. În astfel de situaţii, medicina naturistă ne oferă remedii tradiţionale care ne ajută să scăpăm de chinuitoarele nopţi albe. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă câteva leacuri dovedite în cazul insomnei .

Valeriana, un leac străvechi

Foarte apreciată pentru efectul calmant asupra sistemului nervos central şi pentru redobândirea unui somn liniştit, este tinctura de valeriană, procurată de la magazinele Plafar. Doza necesară este de 20 de picături care se amestecă în ceai de tei sau în apă plată şi se bea seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat timp de cinci-şase săptămâni.

Fiind un sedativ eficient, valeriana combate stresul, crizele de astm şi de epilepsie, spasmele musculare şi hipertensiunea.

Datorită consumului foarte mare la scară mondială, specialiştii discută, în ultima vreme, despre un deficit de valeriană. Referindu-se la virtuţile terapeutice ale valerianei,fitoterapeutul Eugen Giurgiu precizează: "Studiile recente oferă specialiştilor şi iubitorilor de plante medicinale noi concluzii referitoare la indicaţiile acestui leac, care completează lista recomandărilor clasice. În cunoştinţă de cauză, mai multe categorii de bolnavi vor beneficia de puterea " plantei salvatoare".

Teiul, remediu cu acţiune sedativă

Florile de tei sunt vedete de necontestat în rândul plantelor de leac cu acţiune sedativă, antiinflamatoare, sudorifică şi emolientă. Pentru aplicaţiile terapeutice interne, infuzia din flori de tei este benefică într-o gamă impresionantă de boli-de la tulburări de somn, atacuri de panică, palpitaţii, dischinezii biliare şi până la fluidizarea sângelui.

De asemenea, aromatele flori de tei sunt folosite şi în tratamentul dependenţei de calmante, atunci când infuzia se foloseşte în paralel cu tranchilizantele, combătând efectele negative ale acestora.

Lavanda, un calmant miraculos

Datorită proprietăţilor curative, lavanda şi-a căpătat renumele de plantă miraculoasă. În tratamentul insomniei, lavanda are o acţiune calmantă asupra sistemului nervos.

De asemenea, terapeuţii o recomandă în tratamentul asteniei, în boli de inimă cu substrat nervos şi în migrene. Ceaiul se prepară dintr-o ceaşcă de apă clocotită şi dintr-o linguriţă de plantă uscată, care se infuzează cinci minute, apoi se bea îndulcit cu miere.

Măghiranul are efect antidepresiv

De secole, maghiranul este folosit ca medicament şi condiment.

Fitoterapeuţii europeni recomandă tratamentul cu măghiran pentru efectele sale sedative, antiseptice şi fortifiante.

În timp, specialiştii au descoperit că infuzia preparată din măghiran are efect antidepresiv şi euforizant; de aceea, ceaiurile trateză cu succes insomniile, fiind şi un remediu dovedit pentru depresii. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă rasă de plantă la o ceaşcă de apă clocotită.

Acest leac nu este indicat persoanelor care au suferit un accident vascular şi nici hipertensivilor.

Sunătoarea restabileşte echilibrul psiho-emoţional

Sunătoarea este una dintre plantele eficiente într-o varietate de boli. In acelaşi timp, planta este unul dintre antidepresivele naturale cele mai eficiente, fiind indicată în insomnii, anxietate, depresii şi în atac de panică. De asemenea, terapia cu sunătoare restabileşte echilibrul psiho-emoţional, calmează, induce relaxarea şi somnul.

Preparatele din sunătoare: infuzia, tinctura, uleiul de sunătoare sau pulberea sunt indicate în doze ce variază în funcţie de afecţiunea pacientului.

În general, cura trebuie continuată timp de două-trei luni, iar după două-trei săptămâni de pauză, tratamentul se poate repeta. Tinctura de sunătoare este un foarte bun adjuvant în tratamentul insomniei. Specialiştii recomandă câte 30 de picături, de două-trei ori pe zi, diluate în ceai sau în apă sau indicaţiile producătorului.

Leacul care alungă incertitudinile

Pentru a combate stările de incertitudine şi de nelinişte, circumstanţe în care apar insomniile, se recomandă o infuzie preparată din două linguriţe de plante (una de valeriană şi una de talpa gâştei) şi dintr-o cană de 250 ml cu apă clocotită.

Ceaiul se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară şi se bea îndulcit cu puţină miere. Ambele plante influenţează în bine sistemul nervos central. Tratamentul trebuie urmat trei săptămâni.

Mai multe