Plante care te scapă de insomnie

12 martie 2021 18:24   Sănătate
Ultima actualizare:

Nu poţi să dormi sau ai un somn agitat? Până să apelezi la medicamente, iată că plantele îţi vin în ajutor. Acestea alungă stresul, îţi dau o stare de linişte, ajută la inducerea şi menţinerea somnului.  

  • Lavandă. Se poate administra şi în timpul zilei, deoarece are o acţiune antistres foarte bună, relaxantă şi calmantă. Se recomandă 2-3 căni de infuzie călduţă din flori de levănţică, dintre care ultima înainte de culcare; tinctură: 20-30 picături diluate în apă; capsule cu ulei de lavandă: 2-3/zi; băi cu infuzie concentrată sau ulei de lavandă, adăugate în apă de baie sau masaj cu ulei de lavandă (diluat în ulei vegetal). 
  • Valeriana. Datorită acţiunii relaxante, este foarte utilă în cazul insomniei provocate de stres, suprasolicitare, stări conflictuale. Se administrează sub formă de ceai sau infuzie, 1-2 căni/zi; tinctură, 10-20 picături seară diluate în apă; pulbere o linguriţă rasă, cu puţină apă, cu 20 de minute înainte de culcare; comprimate. Valeriana poate fi asociată cu alte plante cu acţiune sinergică, aşa cum sunt lavanda, sunătoarea, passiflora.
  • Teiul. Se poate consuma sub formă de ceai călduţ, 1-2 căni/zi, dintre care ultima seară, înainte de culcare; se fac băi cu flori de tei. 
  • Sunătoarea. Această planta are efecte calmante şi antidepresive. Sunătoarea se administrează sub formă de infuzie sau comprimate.
  • Passiflora. Are acţiune calmantă asupra sistemului nervos, reduce anxietatea, nervozitatea, induce somnul. Se poate consuma sub formă de ceai: 1-2 căni/zi; comprimate; tincture: 20-30 picături de 2-3 ori pe zi, diluate în 50 ml apă, după mese.
  • Roiniţa. Cu efecte sedative, relaxante, antidepresive, roiniţa se adminstrează sub formă de ceai sau tincture: 1 linguriţă de 3 ori/zi, în 100 ml de apă.
  • Hameiul. Infuzia de conuri de hamei se bea seara, înainte de culcare. 
  • Măghiranul. Se foloseşte sub for,ă de infuzie: 1-2 căni/zi, sau sub formă de pulbere. Tot ca infuzie se poate administra şi talpa-gâştei, o cană cu 30 de minute înainte de culcare sau capsule.
Mai multe