Plante care vindecă pierderea vocii
Pe un fond de vulnerabilitate locală şi generală, răceala, frigul, atmosfera poluată, surmenajul vocal sau chiar slabiciunea organismului pot provoca inflamarea mucoasei laringiene. Iată ce plante te ajută să scapi de răguşeală:
Uleiul esenţial de izmă bună, adăugat într-un vas cu apă fierbinte, se recomandă sub formă de inhalaţii.
Infuzia de jneapăn se obţine dintr-o linguriţă de muguri, adăugată la o cană de apă clocotită. Se infuzează 10-15 minute şi se beau 3 căni pe zi. Inhalaţia cu ulei volatil (20 de picături în apă fierbinte) sunt recomandate în traheolaringită.
Decoctul de anason: se pun 30 g seminţe în 300 ml apă, se lasă la fiert 15 minute, se strecoară, se amestecă cu 15 g miere şi se ia câte o lingură din oră în oră.
Infuzia de brad are un efect antiinflamator şi antiseptic la nivelul căilor respiratorii. Infuziei din muguri cruzi de brad (250 ml) i se adaugă 250 ml decoct de ceapă şi 20 g de miere. Se beau 1-2 căni pe zi.
Infuzia de floarea-soarelui se obţine din capitulele florale ale plantei (se infuzează 15 minute 5 g la 250 ml apă clocotită). Se beau 1-2 ceaiuri zilnic. Este recomandată bolnavilor cu bronşită asociată.