Plantele amare au grijă de digestie

21 octombrie 2013 7:55   Sănătate
Ultima actualizare:

În trecut, oamenii aveau convingerea că fierturile de plante amare sunt leacul cel mai bun pentru a învinge bolile. Într-adevăr, în farmacia verde, plantele cu gust amar sunt apreciate pentru numeroasele probleme de sănătate pe care le pot trata. Atunci când simţim gustul amar, apetitul este stimulat, iar organismul răspunde prin secreţia sucurilor gastrice.

Principiile amare îmbunătăţesc funcţiile hepatice, stimulând implicit secreţia biliară, cu efecte benefice asupra digestiei şi eliminării de toxine.Pentru omul modern, care suferă de neplăceri digestive precum balonările şi constipaţia, remediile cu principii amare se dovedesc medicamente vegetale preţioase. Trebuie evitată utilizarea plantelor amare în caz de inflamaţie acută a stomacului (gastrită, ulcer), deoarece pot avea acţiune uşor iritantă.

Ghinţura, bun tonic hepatic

Cunoscută şi ca genţiană sau lumânărica pământului, ghinţura este unul dintre cele mai eficiente tonice amare din natură, substanţele cu valoare terapeutică aflându-se în rădăcina plantei.

Remediile din ghinţură stimulează secreţiile gastrice, ameliorează funcţia ficatului şi măresc secreţia biliară, fiind recomandate pentru creşterea poftei de mâncare, în anorexie, în convalescenţă, în dischinezie biliară şi pentru combaterea viermilor intestinali. Pentru toate aceste probleme, este indicat decoctul din ghinţură, care se prepară dintr-o lingură de plantă mărunţită la 500 ml de apă rece. Se fierbe 15 minute şi se consumă pe parcursul unei zile, înaintea meselor principale.

Pelinul creşte pofta de mâncare

Cu patru substanţe care îi conferă gustul amar specific, dar şi cu alţi compuşi cu valoare terapeutică (ulei volatil, azulen), pelinul stimulează secreţiile gastrice, crescând pofta de mâncare.

Află mai multe pe clicksanatate.ro

Mai multe