Pofta de mâncare, barometrul sănătăţii tale
Pofta de a mânca un anume aliment poate să-ţi arate că ai lipsă de minerale sau poate fi semnul unor probleme de sănătate.
Pofta de mâncare este un adevărat reper al stării de sănătate, căci o foame în exces sau, dimpotrivă, o lipsă a apetitului înseamnă că aceasta „scârţâie”. Iată ce boli şi ce carenţe nutritive se pot ascunde în spatele dorinţei de a mânca, mai mult sau mai puţin, cât şi în spatele poftei pentru un anumit aliment.Stresul scade apetitul
Potrivit medicului endocrinolog Cristina Spiroiu, scăderea poftei de mâncare este asociată cu depresia atunci când „este însoţită şi de scăderea generală a interesului pentru activităţile cotidiene”.
Lipsa apetitului apare şi la persoanele care suferă din cauza stresului, fiind însoţită de insomnii, de ameţeli şi de dureri de cap. Pofta de mâncare este scăzută şi în cazul sindromului colonului iritabil (alături de crampe abdominale şi stări de vomă), dar şi atunci când în organism există infecţii (foamea este inhibată de substanţele biologic active pe care corpul le produce în aceste stări, de tipul citokinelor).Foamea execsivă, semn de diabet
Semne de întrebare asupra sănătăţii tale trebuie să‑ţi pună şi o senzaţie de foame exagerată. Astfel, dacă-ţi este mereu sete, mănânci foarte mult, dar nu te îngraşi ci, dimpotrivă, slăbeşti, este posibil să suferi de diabet zaharat.