Pomelo, un fruct cu proprietăți terapeutice miraculoase!

8 mai 2018 19:38   Sănătate
Ultima actualizare:

Pomelo este un fruct din familia citricelor. Îl întâlnim, deseori, în magazine în sectorul fructelor. Nutriționiștii din multe țări susțin că este un fruct cu numeroase proprietăți nutritive miraculoase și un tonic de excepție pentru organismul uman. Se crede că aceste proprietăți nutritive extraordinare s-ar datora mai ales conținutului ridicat de substanțelor active : potasiu, fibre și Vitamina C.

Despre Pomelo, românii nu știu mare lucru

Pomelo este un fruct exotic din familia citricelor, despre care românii nu știu  mare lucru. De aceea, dacă în super-marcheturi rafturile cu citrice, mere și struguri sunt luate cu asalt de consumatori, fructele Pomelo sunt studiate de la distanță. Lipsa informațiilor ar fi principala cauză, iar  vânzătorii din magazine nu au nici ei prea multe cunoștințe despre Pomelo, un fruct ”ca orice marfă”.   

Pomelo a fost cultivat în jurul anului 100, înainte de Hristos, în China

Foarte apreciat de-a lungul timpului în China, Pomelo este considerat și azi de chinezi ca un simbol al norocului care-i apără de boli și de pagubă. Acest fruct ”misterios” se mai numește și shaddock, după numele căpitanului englez de marină Shaddock, care a adus pentru prima dată seminţele de pomelo , în secolul al XVII-lea, în Indiile de vest.

Informații utile

Pomelo are diferite dimensiuni între 10 și 50 de centimetri, însă majoritatea fructelor (lemon pomelo – o specie care este importată la noi) au dimensiuni între 12-25 cm şi 1,5-2 kilograme, culoarea cojii este galben- verzuie, iar miezul galben este acoperit de un înveliş pufos.

Fructul poate fi mâncat ca atare, dar  poate fi adăugat în salate, în preparatele cu pește și chiar în deserturi. În China este folosită și coaja fructului din care se prepară gemuri și se adaugă în prăjituri, așa cum europenii asezonează prăjiturile cu coaja rasă de lămâie.

Prudență!

Când îl cumpărăm trebuie să studiem cu atenție coaja , iar aceasta să fie tare. Deseori, fructul se vinde învelit într-o folie  și într-o plasă, de obicei de culoare roșie.

Miezul fructului Pomelo este asemănător la culoare cu cel al grepfrutului obișnuit, care se găsește în magazine, dar Pomelo are gustul dulceag- ușor amărui, cu o consistență cărnoasă și este foarte sățios.

Ce efecte terapeutice are miezul fructului Pomelo

Nutriționiștii chinezi și europeni, care au studiat îndeaproape efectele terapeutice ale acestui fruct recomandă consumul de Pomelo  din următoarele considerente: 

1.În urma numeroaselor cercetări, s-a constatat că sucul de Pomelo are puterea extraordinară de a vindeca ţesuturile pentru faptul că activează enzimele responsabile de producerea colagenului, acea proteină care tonifică pielea şi îi păstrează elasticitatea.

2.Vitamina C, conținută de Pomelo, ajută la o mai bună absorbţie a fierului în sânge și de aceea contribuie la prevenirea anemiei.3. Totodată, Vitamina C din compoziția fructului combate infecţiile urinare și ajută la creşterea acidităţii din urină; în acest fel, numărul bacteriilor din tractul urinar se reduce semnificativ.

4.Consumul de Pomelo previne sângerarea gingiilor şi întărește  rădăcina dinţilor, ajutându-ne să avem  o dantură puternică şi sănătoasă. 

5.Pomelo întărește sistemul imunitar și protejează organismul  de virusurile  responsabile de  virozele tot mai frecvente în sezonul rece.  

  6.Specialiștii susțin că aportul sporit de potasiu, dar și pectina din   compoziția fructului, reglează tensiunea arterială și menține inima sănătoasă a consumatorilor acestui fruct.

7.Pomelo este o sursă foarte bună de calciu ; de aceea ține în frâu osteoporoza, menține densitatea osoasă și  ne protejează articulațiile. 

8. De asemenea, datorită fibrelor, Pomelo combate constipația și balonarea.

Fructul are puține calorii ( 35 calorii la 100 g), este foarte sățios, arde grăsimile  și este recomandat în curele de slăbire

Mai multe