Potoleşte tusea cu leacuri din plante!

9 ianuarie 2019 16:37   Sănătate
Ultima actualizare:

Că e seacă sau productivă, tusea e sâcâitoare şi îţi strică tot cheful. Nu te lasă să dormi şi e însoţită şi de alte simptome neplăcute. Remediile naturiste îţi vin în ajutor, sub formă de ceaiuri sau de siropuri. Află care sunt acestea din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Cimbru

Cimbrul calmează inflamaţiile gâtului şi tusea seacă. Având efect antiseptic, combate infecţiile aparatului respirator. Prepară o infuzie dintr-o jumătate de linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10 minute. Bea 4-5 căni de ceai pe zi. Lichidul călduţ poate fi îndulcit cu puţină miere. 

Miere 

Accesele de tuse pe timpul nopţii, cauzate de gâtul iritat, îţi tulbură somnul. Împotriva lor poţi folosi miere, care are efect calmant, cicatrizant şi antiseptic. Obţii cele mai bune efecte cu miere de cimbru, de eucalipt sau de brad. Ia 1-2 linguriţe înainte de a merge la culcare. 

Pătlagină

Siropul de pătlagină e recomandat în caz de tuse productivă şi de tuse convulsivă. Pune la fiert 50 g de frunze de pătlagină într-un litru de apă. După 15 minute, îndepărtează frunzele şi adaugă în decoct 200-300 g zahăr. Lasă să fiarbă la foc mic încă 5 minute. Ia vasul de pe foc şi toarnă siropul cald într-o sticlă curată. Ia câte 2 linguriţe pe zi, după mesele principale, în cure de 2 luni.

Muguri de brad

Siropul din muguri de brad este excelent contra tusei productive, dar e bun şi în caz de bronşite. Într-un borcan de sticlă pune, în straturi alternative, 1 kg muguri şi 1 kg zahăr sau mierea dintr-un borcan mare. Ai grijă ca ultimul strat, mai gros, să fie cel de zahăr/miere. Închide borcanul ermetic şi lasă-l la soare sau într-un loc luminos 5-10 zile, până se separă siropul. Strecoară prin tifon, apoi lasă lichidul la fiert 5-10 minute. Toarnă siropul în sticle după ce s-a răcit. Ia zilnic 6-10 linguriţe, în cure prelungite. 

Măceşe

În caz de bronşite, prepară un sirop din măceşe macerate la rece. Zdrobeşte bine 100 g de fructe, toarnă peste ele apă plată, rece, şi lasă la macerat peste noapte. Strecoară, adaugă în lichid 100 g de zahăr sau miere şi completează cu apă plată până la un litru. Amestecă bine şi toarnă siropul într-o sticlă. Păstrează siropul la frigider. Bea 2 linguri de sirop de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Mai multe