Primăvara creşte riscul accidentelor în parc

15 aprilie 2019 9:03   Sănătate
Ultima actualizare:

După un sezon rece în care am stat mult în casă, acum, primăvara, s-au umplut parcurile cu oameni care aleargă, copii cu bicicleta, cu rolele, s-au întors pe teren jucătorii de fotbal, de tenis şi de baschet. Nu e rău deloc, însă trebuie ţinut cont de anumite precauţii.

“Jogging-ul şi fotbalul sunt sporturile cu cele mai mari riscuri de accidentări primăvara”, spune dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, care i-a ajutat “să se întoarcă în joc” pe preşedintele României Klaus Iohannis, pe Cătălina Ponor, Mirel Rădoi, Ciprian Marica, Monica Davidescu sau Dorian Popa. În cazul alergării, specialistul recomandă alegerea unor încălţări potrivite, speciale pentru jogging, echipament comod şi neapărat o uşoară încălzire în prealabil. Nu forţaţi şi opriţi-vă când vă doare ceva. “Alergarea pe asfaltul dur din parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul, începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor. Şocul impactului cu asfaltul poate afecta inclusiv coloana vertebrală. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular mai ales la picioare şi abdomen, care să le permită să alerge corect, să aibă o poziţie adecvată a corpului în timpul alergării”.

Fotbalul, baschetul şi tenisul sunt alte sporturi cu grad ridicat de risc de accidentări, iar cele mai frecvente care apar sunt entorsele de gleznă. “Din fericire, entorsele de gleznă sunt şi cele mai puţin grave. Pot apărea însă accidentările care duc la operaţie, precum: rupturile de ligamente încrucişate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaţia de rotulă”, mai spune dr. Codorean. Chiar şi pentru o banală entorsă de gleznă e nevoie de un control şi de tratament adecvat, altfel, se poate ajunge la instabilitate sau la dureri pe o perioadă lungă de timp. 

Mai multe