Probleme de vedere – simptome pe care nu trebuie să le ignori
Problemele și afecțiunile de vedere pot apărea la orice vârstă și trebuie să acorzi atenție semnelor care indică o problemă. Acestea nu doar că se pot agrava în timp, dar vor începe să-ți afecteze viața atât la muncă, cât și pe stradă sau în trafic. Nu trebuie să ai un istoric în familie sau să porți ochelari de la o vârstă fragedă pentru a dezvolta o tulburare de vedere, iar vizita la medic este imperativă atunci când constați că există simptome. Iată câteva dintre felurile în care îți poți da seama că este timpul să-ți faci un control:
Ai dificultăți în a vedea lucrurile de aproape sau din depărtare
Concentrarea asupra unor obiecte din apropiere pentru o perioadă lungă poate cauza afecțiuni precum miopia, în timp ce înaintarea în vârstă poate aduce și simptome ale hipermetropiei. Aceste tulburări de vedere pot fi corectate prin purtarea de ochelari de vedere sau lentile de contact. Miopia și hipermetropia sunt des întâlnite și se manifestă prin mijirea ochilor pentru a vedea mai bine, dureri de cap frecvente, oboseala ochilor și dificultăți la citirea indicatoarelor din trafic, respectiv o focalizare dificilă a obiectelor din apropiere.
Vedere încețoșată
O mare parte dintre adulții și tinerii din ziua de azi lucrează ore bune la birou, în fața computerului, și pot observa oboseala frecventă a ochilor care apare adesea alături de vederea încețoșată. Dacă te confrunți cu acest simptom când ieși de la birou după o zi stresantă, nu înseamnă că ai nevoie de ochelari de vedere sau alte intervenții pentru corectarea vederii. Însă, dacă acest lucru se repetă pe o perioadă lungă, nu amâna controlul oftalmologic. Remedierea situației te va ajuta să-ți ușurezi viața și să eviți situțiile confuze în care vederea ta te împiedică să faci lucrurile obișnuite.
Statul prea aproape de televizor
Dacă observi adesea că simți nevoia să te apropii de televizor, s-ar putea să suferi de una dintre tulburările care îți afectează vederea. Acest lucru se poate întâmpla când ochii nu focalizează imaginea și ești obligat să te apropii tot mai mult de aceasta. Discută cu medicul specialist dacă obiceiul acesta persistă.
Durerile de cap
Unul dintre semnele des întâlnite care indică prezența unei afecțiuni oftalmologice este durerea de cap. Aceasta poate apărea alături de oboseală și uscăciune la nivelul ochilor sau apare în fiecare zi pe o perioadă mai lungă. Durerile de cap sunt inconfortabile și îți vor influența negativ productivitatea de la birou, dar și viața personală. De asemenea, trebuie să ții minte că este foarte ușor să ignori aceste simptome și să lași problemele să se agraveze, așa că ascultă-ți mereu corpul. Acesta îți va transmite semnale de alarmă ori de câte ori suferă, iar tu trebuie să investighezi o posibilă problemă, pentru a o depista din timp.
Când ar trebui să faci o vizită la oftalmolog
Orice simptom pe care îl observi merită investigat de către un specialist. Chiar dacă se va dovedi că nu ai o problemă gravă, s-ar putea să ai nevoie, totuși, de ochelari, iar acest lucru îl poate decide doar specialistul. Poți apela la clinici oftalmologice care fac teste pe loc și care îți pun la dispoziție o gamă variată de rame, dar și de lentile de calitate. Un consult poate fi efectuat de către optometrist într-un timp foarte scurt, iar acesta te poate trimite către medicul specialist dacă observă probleme mai grave care necesită un test amănunțit. Este recomandat, inclusiv dacă vederea ta este bună și nu observi simptome, să faci un test oftalmologic regulat, odată cu analizele de sânge și vizitele la medic.
Sănătatea ochilor tăi se poate deteriora în timp, din motive ereditare, expunere la diferite device-uri sau din cauza vârstei. Asigură-te că respecți recomandările și optezi pentru investigații regulate, dar și că nu uiți să porți ochelarii sau lentilele de contact, indiferent de gravitatea problemei.