Produse de slăbit – între mit și realitate
Cât de mult adevăr stă în acele produse de slăbit pe care încerci să le incluzi în rutina ta alimentară? Indiferent cât de bine îți urmezi dieta alimentară sau rutina de fitness, există de obicei unele mituri pe care fără să îți dai seama le cataloghezi ca adevărate.
Și, în acest fel, riști să dai vina pe un supliment alimentar care își face foarte bine treaba, însă nu la capacitatea la care te aștepți tu, fiindcă ți-ai creat în prealabil niște așteptări mult prea mari. Ne-am gândit că ar fi bine să elucidăm misterul dietelor alimentare și al acelor multe produse de slăbit care promit silueta mult visată.
Există adevăr, dar există și foarte multe mituri pe care suntem aici să le demontăm. Spre exemplu, este adevărat că un shake proteic îți va crea senzația de sațietate, însă nu trebuie să îți imaginezi că vei slăbi miraculos într-un timp nesperat de scurt. Niște produse de slăbit trebuie privite ca mici ajutoare pe care tu să le incluzi în dieta ta alimentară. Însă, fără o rutină sănătoasă, sport și, în general, foarte multă mișcare, nu poți spera la o siluetă de viespe!
Soluții rapide de slăbit? Nu prea! Un supliment alimentar te ajută, dar în timp!
Cei mai mulți dintre noi am încercat cel puțin o soluție rapidă pentru a scădea în greutate definitiv. Fie că este vorba despre post sau eliminarea anumitor alimente bogate în calorii și introducerea unui supliment alimentar bogat în substanțe nutritive – rezultatele nu vor apărea instant. Organismul tău va reacționa la aceste schimbări pe bază de șoc, iar rezultatele vor apărea inițial, însă treptat corpul se va obișnui cu acest tip de tratament și nu va mai avea același randament.
De aceea, esențial este să iei totul treptat. Să nu îți dai organismul peste cap indiferent de ce produse de slăbit folosești. Regula, de fapt, este să introduci toate aceste produse în mod cât mai firesc în rutina ta zilnică. Pentru că altfel, miturile despre modul în care poți pierde în greutate pot sabota chiar și cea mai sănătoasă relație dintre tine și banda ta de alergat.
Îți poți controla apetitul mâncând puțin și des
În cazul în care te gândeai că mesele frecvente te vor ajuta să îți controlezi apetitul, atunci ne pare rău să te informăm că este doar o preconcepție cât se poate de eronată! În realitate, pornim de la premisa că mesele mai puțin bogate pe tot parcursul zilei îți vor echilibra pofta de mâncare, însă atunci când consumi același număr de calorii, nu contează dacă mănânci mai mult sau mai puțin ca porție. Și, mai mult decât atât, consumul unor mese mai frecvente și cu porții mai mici te poate determina să îți dorești să consumi și mai multe alimente într-un timp mai scurt. Poți încerca să îți începi ziua cu un shake proteic care să îți mențină senzația de sațietate până la masa de prânz, după care poți continua cu alimente bogate nutritiv, dar slabe în grăsimi. Un supliment alimentar este binevenit în dieta ta alimentară, însă nu îți neglija nevoia de hidratare sau mișcare.
Toate caloriile sunt la fel, fie că provin din alimente întregi, fie din cele procesate
Nimic nu poate fi mai fals de atât! Doar imaginează-ți că o bomboană are 100 de calorii, precum un măr. Chiar dacă cele două alimente conțin aceeași cantitate de energie, sursa fiecărei calorii modifică modul în care organismul tău va digera respectivul aliment și modul în care îl folosește.
De fapt care este diferența între alimentele întregi și cele procesate constă în timpul pe care îl folosește corpul tău pentru a prelucra acele alimente. Spre exemplu, în cazul legumelor și fructelor, sau a alimentelor care se găsesc în natură, corpul va avea o misiune mai îndelungată de a prelucra acele alimente, decât pentru niște alimente ambalate cum ar fi biscuiții sau cerealele.
Acest lucru se întâmplă, fiindcă la alimentele procesate, organismul nu mai trebuie să facă nicio schimbare, în schimb dacă mănânci fructe sau legume, corpul tău va trebui să le descompună și în acest fel consumă mai multă energie. Aceasta fiind și o strategie mult mai bună într-o dietă, cu cât consumă mai multă energie în timpul prelucrării alimentelor, cu atât arderile sunt mai bune și reușești să scazi în greutate.
Dacă mănânci și faci mișcare în mod constant, nu te vei îngrășa niciodată
Mișcarea și o dietă bogată în nutrienții de care organismul tău are nevoie, nu îți va face niciodată rău. Cu toate acestea, cu timpul totul depinde în principal de metabolism. Atunci când ești tânăr, metabolismul reacționează altfel la alimentele pe care le consumi.
Este adevărat că sportul te ajută să te menții în formă, însă acest aspect nu înseamnă că poți consuma alimente grase și să nu existe consecințe. Probabil cel mai important este să găsești un echilibru. Nu înseamnă că dacă astăzi folosești produse de slăbit sau un supliment alimentar, mâine nu poți gusta din desertul tău preferat. Ponderea și puterea de stăpânire sunt mult mai importante decât restricțiile.
Carbohidrații fac doar rău în rutina alimentară
Se prea poate să fi auzit acest mit. Ce bine că este doar un mit, nu-i așa? Bineînțeles că există indivizi pentru care o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați care funcționează, însă nu toți oamenii sunt la fel. Așa cum pentru unele persoane funcționează această strategie, pentru alți oameni o dietă slabă în grăsimi poate funcționa la fel de bine sau chiar mai bine.
În realitate totul este legat de felul în care este construit organismul. Ce pentru o persoană este rău, poate că pentru o altă persoană este chiar de dorit. De aici și miturile nenumărate. Nimic nu este, de fapt, bătut în cuie. Cel mai bine înainte de a încerca produse de slăbit sau orice alt supliment alimentar, este să te consulți cu un medic nutriționist pentru a te îndruma întocmai pentru felul în care este construit organismul tău.
Ce părere ai de toate aceste mituri? Le-ai luat în serios până acum? Te-ai mai întâlnit cu aceste preconcepții? Suntem tare curioși să vă aflăm părerile în comentarii! Cât despre niște produse de slăbit, ele trebuie privite ca o adiție la rutina ta alimentară și nu ca substitut. Niciun supliment alimentar nu are cum să facă minuni, dacă stilul tău de viață și dieta alimentară sunt caracterizate de haos.