Produsele "sănătoase" - cum să citeşti eticheta şi la ce să fii atent

23 iulie 2014 20:28   Sănătate
Ultima actualizare:

De unde începi şi în ce te încrezi în momentul în care eşti decis să cumperi produse sănătoase? Termeni ca „light”, „0 calorii” sau „natural” sunt aleşi din raţiuni de marketing, pentru ca noi să cumpărăm tot mai mult. “Click! pentru femei” îţi spune totul despre aceşti termeni.

Ce spune eticheta

Conţinut redus de grăsime, 0% calorii, fără zahăr, produs natural - sunt aceste afirmaţii atât de exacte? Majoritatea termenilor utilizaţi pentru a descrie acele alimente nu sunt mereu şi adevăraţi. Astfel, o etichetă ceva mai sofisticată, un preţ mai ridicat şi parafa de “natural” sunt suficiente pentru a ne face să credem că e e calitate.  Fără grăsimi/ Degresat

Dacă vrei să-ţi cumperi o brânză dietetică, vei observa că pe eticheta acesteia se regăsesc mai multe ingrediente decât în cazul brânzei normale (cu grăsimi). După degresare, produsele primesc adesea cantităţi de zahăr şi sodiu suplimentare. În plus, vei descoperi emulgatori, agenţi de îngroşare etc.Light (uşor)

Se presupune că implică un număr scăzut de calorii, prin reducerea grăsimilor, zahărului sau alcoolului, dar poate însemna, de asemenea, şi deschis la culoare, textură sau gust. Un exemplu de utilizare ambiguă a acestui termen este “ulei de măsline light” sau „fructe conservate în suc light”, pe eticheta cărora nu e menţionat conţinutul de grăsimi sau zaharuri.Fără/lipsit de/-%

Asta înseamnă că lipseşte un anume ingredient, care însă poate fi înlocuit cu un altul, nu neapărat mai sănătos. Unele dulciuri etichetate “fără grăsimi” pot fi mult mai periculoase pentru tine şi asta din cauza cantităţii uriaşe de zahăr. Verifică eticheta şi vezi ce alte ingrediente mai conţine acel produs.

Mai multe