Profită de cătină, cel mai complex medicament al naturii!
9 septembrie 2017 19:42
Sănătate
Ultima actualizare:
Vrei să-ţi întăreşti imunitatea, să nu se prindă nici o boală de tine toată iarna? Atunci e cazul să-ţi faci serioase provizii de cătină. Micile bobiţe portocalii se găsesc deja în toate pieţele şi sunt valoroase pentru sănătate.
- Ce conţine. Cătina e, în primul rând, o „bombă” de vitamina C, fiind mult peste citrice sau alte fructe de pădure. Conţine şi vitaminele A, B, E, F, D, K, minerale (fier, potasiu, fosfor, magneziu, calciu), acizi graşi esenţiali şi mult betacaroten (peste nivelul morcovului). Toate acestea fac din cătină o minunăţie de fruct. I se mai spune ginsengul românesc sau „cel mai bun vaccin antigripal”.
- Ce tratează. Este ideală pentru copii, bătrâni, în anemii, stări de slăbiciune, sau convalescenţă. Cătina e un bun stimulent hepatic, fiind utilă în hepatite şi alte afecţiuni ale ficatului. De asemenea, scade colesterolul, protejează vasele de sânge şi întăreşte inima. Alte recomandări sunt în caz de oboseală, afecţiuni gastroduodenale, ulcer, constipaţie, afecţiuni oculare, viroze, eczeme, acnee şi urticarii, dar şi cancer.
- Cum se consumă. Nu încerca să mănânci cătina ca atare pentru că nu vei reuşi. Gustul acrişor-amăriu îţi face gura „pungă”. În schimb, cu miere, e chiar bună. Spală şi curăţă bobiţele, apoi amestecă-le cu miere şi pune la borcan. În fiecare dimineaţă ia câte o lingură, pe stomacul gol. Îţi mai poţi prepara suc (stoarce cătina, iar sucul se îndulceşte cu miere) pe care îl poţi bea diluat cu apă sau adăugat în limonade.
- Cum se păstrează. Atât cătina cu miere la borcan, cât şi siropul de cătină se păstrează la frigider, dar atenţie! Ambele variante nu rezistă la nesfârşit şi, după un timp, ajung să fermenteze. Astfel, ca să eviţi acest lucru şi dacă vrei să ai cătină toată iarna, cea mai bună metodă de păstrare este în punguţe la congelator.