Profită de toate soiurile de struguri! Ce minuni fac aceste fructe pentru sănătate

9 octombrie 2021 17:47   Sănătate
Ultima actualizare:

Adevărate vedete ale toamnei, strugurii aduc importante beneficii sănătăţii. Indiferent de soi sau de culoare, aceste fructe îţi fac un organism mai tonic, mai odihnit, mai tânăr şi apărat de boli. Iată principalele beneficii ale acestor boabe deosebit de aromate.

Activitatea cardiovasculară

Există mai multe motive pentru care consumul de struguri face bine inimii. În primul rând, o cană de struguri conţine 288 mg de potasiu, adică 6% din consumul zilnic necesar. Acest mineral este esenţial pentru reglarea tensiunii arteriale. Nivelul scăzut de potasiu în organism a fost asociat cu riscul de hipertensiune, boli de inimă şi atac de cord. În al doilea rând, compuşii regăsiţi în struguri pot regla nivelul de colesterol, prin descreşterea absorbţiei de colesterol în organism, iar colesterolul este direct asociat cu afecţiunile cardiovasculare.

Memoria, atenţia şi alte funcţii cognitive

Consumul de struguri poate îmbunătăţi sănătatea cerebrală şi poate stimula memoria. Suplimentarea cu extract de struguri sau consumul regulat de fruct poate îmbunătăţi funcţiile cognitive, cum ar fi atenţia, capacitatea de memorare a informaţiilor şi fluiditatea limbajului.  

Glicemie şi diabet

Strugurii conţin 23 grame de zahăr per cană, deci te-ai putea întreba dacă sunt potriviţi dietei diabetice. Cu toate acestea, strugurii au indice glicemic mic, de 53, iar cercetările sugerează că anumiţi compuşi regăsiţi în struguri pot scădea nivelul glicemiei în sânge. În plus, resveratrolul poate scădea sensibilitatea la insulină, ceea ce poate îmbunătăţi abilitatea corpului de a utiliza glucoza şi, astfel, de a scădea nivelul glicemiei. Resveratrolul poate, de asemenea, creşte numărul de receptori de glucoză la nivelul membranelor celulare ceea ce, din nou, poate impacta în mod pozitiv nivelul glicemiei în sânge. 

Îmbătrânire şi longevitate

Tot resveratrolul acţionează prin a stimula o familie de proteine numită sirtuine, care au fost asociate cu longevitatea organismului. În plus, resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, iar prin repararea daunelor provocate de stresul oxidativ, procesul de îmbătrânire poate fi încetinit. Din acest motiv, există numeroase produse cosmetice pe piaţă pe bază de resveratrol, deoarece acesta are acţiune benefică şi în corectarea ridurilor şi a altor semne de îmbătrânire a pielii.

Sănătatea ochilor

Compuşii vegetali din struguri pot proteja ochii de boală, mai exact de leziuni ale retinei şi pot îmbunătăţi funcţia retinei. De asemenea, cercetările sugerează că resveratrolul poate proteja celulele retinale, din ochiul uman, de radiaţiile ultraviolete. Acest lucru poate scădea riscul dezvoltării anumitor afecţiuni ale ochilor, care apar odată cu vârsta, precum degenerarea maculară. Specialiştii spun că resveratrolul poate proteja ochiul de glaucom, cataractă şi de ochiul diabetic. Nu în ultimul rând, strugurii conţin luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi puternici care pot proteja ochii de daunele produse de lumina albastră. 

Sistemul osos

Strugurii conţin numeroase minerale necesare pentru menţinerea sănătăţii oaselor, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, fosfor şi vitamina K. De asemenea, există mai multe cercetări pe şoareci care sugerează că resveratrolul poate îmbunătăţi densitatea osoasă, conform doc.ro.   

Mai multe