Proprietăţile terapeutice ale boabelor de soia

1 decembrie 2020 18:49   Sănătate
Ultima actualizare:

Foarte bogate în proteine, boabele de soia reprezintă o sursă excelentă de nutrienţi pentru persoanele care nu consumă carne.

Pe lângă fibre şi proteine, conţine şi vitamina K, vitamina B6, vitamina C şi multe minerale, dar şi antioxidanţi valoroşi sau acid folic. 

  • Accelerează metabolismul. Fiind bogate în fibre, boabele de soia accelerează metabolismul, ajutând organismul să funcţioneze aşa cum trebuie.
  • Oferă proteine. Boabele de soia pot înlocui cu succes consumul de ouă, carne, peşte şi produse lactate, aşa că sunt ideale pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau sunt în perioada de post.
  • Protejează inima. Soia este o sursă bogată de grăsimi nesaturate, ajutându-te să scazi colesterolul nesănătos. Aşadar, boabele de soia îţi protejează inima de bolile cardiace.
  • Remediază problemele digestive. Cele mai multe probleme digestive apar în urma lipsei de fibre din alimentaţie. Fibrele favorizează tranzitul intestinal şi rezolva o sumedenie de probleme de natură digestivă.
  • Întăresc sistemul osos. Boabele de soia sunt bogate în calciu, magneziu, seleniu şi zinc, care întăresc sistemul osos. Consumul frecvent de soia previne, pe termen lung, apariţia osteoporozei.
  • Îmbunătăţesc circulaţia sanguină. Conţin cupru şi fier, ambele minerale fiind esenţiale pentru formarea celulelor roşii şi pentru o bună circulaţie sanguină şi oxigenare a organismului.
  • Reglează somnul. Mag­neziul care se regăseşte din plin în boabele de soia este cel care poate îmbunătăţi calitatea somnului. Acesta induce o stare de linişte şi favorizează un somn odihnitor.
  • Previn apariţia diabetului. Boabele de soia previn apariţia diabetului. Consumul de soia are abilitatea de a creşte receptivitatea la insulină, ceea ce înseamnă că scade riscul apariţiei diabetului, scrie doc.ro. 

Când trebuie să eviţi soia

Cu toate că soia are o mulţime de beneficii pentru sănătate, există şi situaţii în care consumul acesteia trebuie să fie moderat ori chiar evitat.

Spre exemplu, dacă suferi de dereglări hormonale, ar trebui să eviţi consumul de boabe de soia şi chiar şi de lapte de soia în cantităţi mari.

Asta pentru că soia conţine substanţe asemănătoare cu estrogenul, substanţe care induc organismul în eroare, creând dezechilibre şi mai mari. Şi dacă ai probleme cu glanda tiroidă trebuie să fii atentă la consumul de soia, asta pentru că aceasta conţine anumite substanţe anti-tiroide, care pot deregla activitatea hormonală a glandei tiroide.

Mai multe