Protecţia solară, necesitate, nu moft

5 august 2016 11:19   Sănătate
Ultima actualizare:

Este foarte important să ne apărăm pielea şi ochii de razele ultraviolete, efectele negative ale acestora fiind vizibile mai devreme sau mai târziu.

Prin bronz, pielea se apără natural de razele ultraviolete. Melanocitele de la nivelul epidermei produc un pigment maro (melanină), care absoarbe razele. În ultimul timp, radiaţiile ultraviolete sunt mai puternice, depăşind nivelul suportat de piele.

De aceea, este mai mult decât necesar să folosim creme cu SPF, alături de alte metode de protecţie (pălării, haine deschise la culoare, ochelari de soare).

Menţiunea factor de protecţie solară (SPF sau FPS) arată că un produs conţine ingrediente care acţionează împotriva radiaţiilor UV.

„SPF măsoară cât de multă energie solară (radiaţii UV) este necesară pentru a produce arsuri pe pielea protejată (pe care a fost aplicată cremă de protecţie solară).

Astfel, pe măsură ce creşte valoarea factorului, creşte şi protecţia împotriva arsurilor solare.

Multe persoane cred că o cremă cu protecţie SPF 15 le permite să se expună la soare de 15 ori mai mult decât dacă nu şi-ar aplica nimic.

Însă SPF nu se referă numai la timp, ci şi la cantitatea de expunere solară, care este influenţată, printre altele, de intensitatea energiei solare”, afirmă medicul specialist dermato-venerologie Tatiana Tărciatu.

De ce să ţii cont când alegi produsul

Este important să alegi produse cu spectru larg, cu protecţie împotriva UVA şi UVB.

Dacă ai alergii sau sensibilitate mai mare la produsele cosmetice, alege variante de fotoprotecţie fără acid paraaminobenzoic sau parfum.

Ţine cont şi de recomandările privind tipul de piele (fototip)!

Află pe clicksanatate.ro ce tip de cremă de plajă ai nevoie în funcţie de tipul pielii!

Semne care anunţă lipsa unor vitamine şi minerale la copii

Prim ajutor în caz de… dureri la urinare

Mai multe