Prunele, ideale pentru o digestie sănătoasă

25 iulie 2017 19:54   Sănătate
Ultima actualizare:

Sărace în zahăr şi calorii, prunele au atât de multe beneficii pentru sănătate, încât nici nu gândeşti! Pline de vitamine, minerale şi fibre, ele previn anemia, tratează constipaţia, protejează inima, detoxifică organismul şi fac bine la frumuseţe.

  • Reglează metabolismul. Consumul de prune previne şi tratează, totodată, constipaţia. Graţie conţinutului crescut de celuloză şi mucilagiu, care au acţiune benefică asupra intestinului, se stimulează tranzitul intestinal. De asemenea, conţinutul mare de apă (80%) favorizează eliminarea renală, contribuind şi la eliminarea pietrelor la rinichi sau în tratamentul infecţiilor urinare.
  • Tratează anemia. Datorită acţiunii vitaminei C, care intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, pruna joacă un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei feriprive. Fiecare fruct conţine 7% din aportul de vitamina C recomandat zilnic.
  • Previne cancerul. Antocianina poate ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer. Mai mult, cantitatea mare de potasiu (peste 100 mg) a prunelor ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale.
  • Ne dau energie. Complexul de vitamine (A, B1, B2 şi C) şi minerale din prune le face să devină cel mai ”ieftin” tratament pentru întărirea organismului. Se elimină toxinele, se purifică ficatul, iar toate organele vitale vor primi din plin energie.
  • Previn bolile de inimă. Pentru că nu prea au grăsimi (sub 0,2 g), prunele reuşesc să-ţi ţină inima sănătoasă. Şi colesterolul îl ţine la nivel minim, ceea ce elimină riscul atacului de cord.
  • Stimulează memoria. Antioxidanţii puternici din prune ajută la eliminarea celulelor deteriorate ale creierului. De aceea, este recomandat să se consume cel puţin trei prune pe zi, pentru a nu-ţi fi afectată negativ memoria.
  • Reglează glicemia. Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid. Au interzis la prune uscate persoanele care suferă deja de diabet zaharat.
  • Recomandate la dietă. Pentru că sunt sărace în calorii, devin ideale şi în curele de slăbire. O prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi pentru o dietă bazată pe 2.000 de calorii pe zi.
  • Ajută la frumuseţe. În cosmetică se folosesc prunele foarte coapte. Sunt recomandate pentru tenul gras: fructele se zdrobesc şi se ţin pe faţă timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Masca poate fi combinată şi cu un albuş de ou bătut spumă, conform www.antenasatelor.ro.
  • Prunele uscate tratează diabetul de tip 2
  • Deosebit de gustoase, prunele uscate fac parte din gama de fructe care se găsesc tot timpul anului pe piaţă. Ele conţin vitaminele A, C şi grupul B, fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu, fier. În general, fructele uscate sunt surse excelente de fibre solubile, au un indice glicemic scăzut şi previn afecţiunile cardiovasculare şi inflamaţiile interne. Fibrele ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge, jucând un rol important în prevenirea şi tratarea diabetului de tip 2. Prunele sunt bogate şi în vitamina A (un singur fruct conţine 8 % din aportul zilnic), ceea ce înseamnă că ajută la refacerea şi creşterea oaselor. De asemenea, vitamina C, care se găseşte din belşug, combate anemia.
Mai multe