Prunele vă pregătesc pentru sezonul rece
„Consumaţi fructe de sezon", este recomandarea specialiştilor în nutriţie când vine vorba despre vitaminizarea de toamnă. Şi cum acest anotimp este bogat în fructe şi legume, nu vă rămâne decât să le respectaţi sfaturile. Şi puteţi începe cu prunele, atât de bogate în minerale şi vitamine. Iată cât sunt de sănătoase!
Previn anemia. Toamna, organismul trebuie pregătit pentru sezonul rece. Întăriţi-l cu ajutorul unei cure cu prune. Datorită prezenţei sărurilor de fier şi a vitaminei C, acestea duc la îmbogăţirea hemoglobinei din sânge. Prunele uscate îşi păstrează pentru mult timp proprietăţile, având capacitatea de a creşte nivelul hemoglobinei, astfel încât să împiedice apariţia anemiei.
Întăresc inima. Fierul, calciul, potasiul, seleniu, vitaminele A, B şi C conţinute de prune protejează celulele organismului de acţiunea nocivă a radicalilor liberi, care stau la originea bolilor cardiovasculare.
Curăţă organismul. Au acţiune detoxifiantă şi decongestivă pentru ficat şi se folosesc ca adjuvant în regimurile alimentare în cazul afecţiunilor hepatice.
Sunt energizante. Prunele au puternice calităţi energizante datorită zaharurilor pe care le conţin în cantitate mare şi care intervin şi stimulează sistemul nervos.
Cresc imunitatea. Aceste fructe cresc imunitatea şi ar putea preveni apariţia a numeroase maladii, sunt de părere nutriţioniştii. Ele sunt recomandate în mod deosebit vârstnicilor, fiindcă organismul lor îşi pierde capacitatea de a se proteja de radicalii liberi.
Scad aciditatea gastrică. Au capacitatea de a curăţa intestinul şi de a stimula secreţia, contribuind la scăderea acidităţii gastrice, fiind utile în gastrite şi ulcere stomacale.
Întăresc oasele. Studiile recente au arătat că aceste fructe sunt numai bune pentru sănătatea oaselor, datorită faptului că sunt o bună sursă de bor, potasiu şi Vitamina K.