Puterea exemplului. Noutăţi despre Clinica Nera, primul centru de recuperare oncologică din România

19 martie 2015 21:32   Sănătate
Ultima actualizare:

Prima clinică din România pentru recuperare oncologică, Clinica Nera, îşi va deschide porţile în curând. În octombrie 2012 s-a pus piatra de temelie a modernului complex oncologic, iar în aceste zile se duce bătălia pentru adunarea fondurilor care să ajute la deschiderea clinicii destinate bolnavilor de cancer, depistaţi în stadiul iniţial al bolii.

Clinica Nera, prima clinică de acest fel din România, concepută cu departamente specifice cercetării oncologice şi tehnicilor de recuperare aplicate în oncologia modernă va funcţiona într-o zonă nepoluată, aproape de Cheile Nerei din Munţii Aninei, pe  o colină apropiată de satul Slatina Nera din judeţul Caraş-Severin.

Bătălia cu nemiloasa boală începe la aflarea veştii, iar la lupta de supravieţuire participă bolnavul, familia şi medicii. Diagnosticul de cancer macină bolnavul trupeşte şi sufleteşte. Mai mult, suferinţa psihică doboară chiar  mai  rău  decât cea fizică. S-au înregistrat numeroase cazuri când pacienţii, la aflarea cumplitei veşti, renunţă să mai  lupte  pentru viaţă. 

Acest proiect ambiţios a fost iniţiat de Pavel Chirilă, medic primar boli interne, doctor în ştiinţe medicale, ţinând seama de faptul că boala canceroasă evoluează în ritm alert în ţara noastră şi zeci de persoane sunt diagnosticate cu o afecţiune oncologică. În Italia există 124 de astfel de centre, în Franţa numărul acestora depăşeşte 200.

Din păcate, până la conceperea acestui proiect, în ţara noastră, unde sunt depistate anual peste 2000 de noi cazuri de cancer, nu exista nici conceptul de recuperare oncologică.   

Clinica Nera este un proiect co-finanţat în proporţie de 70% prin fonduri europene, iar restul din contribuţia  Fundaţiei Sfânta Irina şi prin voluntariat. Diferite proiecte filantropice s-au alăturat iniţiatorilor proiectului Clinica Nera pentru a aduna diferenţa de   bani, pe care Fundaţia Sfânta Irina trebuie s-o completeze.

De fapt, Fundaţia Sfânta Irina este o organizaţie neguvernamentală care se ocupă cu îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor de cancer aflaţi în stadiul avansat al bolii, oferind acestora îngrijire medicală, socială, psihologică şi spirituală. De asemenea, din fondurile Fundaţiei Sfânta Irina, în anul 2006  a fost înfiinţat Centrul de Îngrijiri Paliative Sfânta Irina care a asistat până acum peste 2600 de bolnavi de cancer şi familiile acestora.

Serviciile acestui Centru sunt gratuite şi nediscriminatorii, deoarece personalul asigură bolnavilor îngrijire medicală indiferent de vârstă, sex, apartenenţă politică, socială şi religioasă. Directorul Fundaţiei Sfânta Irina este profesorul universitar dr. Pavel Chirilă.

Cei care vor să se alăture proiectului Clinica Nera, care va creşte speranţa de viaţă a semenilor noştri, pândiţi de drama de a pleca într-o călătorie la marginea vieţii, pot trimite SMS  la numărul 8843 ( pentru 2 euro cu TVA inclus), număr valabil în reţelele Oringe, Vodafone  şi Cosmote.    

Mai multe