Reguli de igienă atunci când porţi aparat dentar

7 iulie 2018 19:04   Sănătate
Ultima actualizare:

Nu mai este o ruşine să porţi aparat dentar, dimpotrivă. Dacă în trecut era folosit în special de copii, acum a devenit un „accesoriu” chiar la modă printre adulţii care vor o dantură perfectă. Aparatul dentar dă rezultate la orice vârstă, singura condiţie este să se respecte anumite reguli de igienă.

Rolul principal al aparatului ortodontic este echilibrarea ocluziei, ne spune medicul stomatolog Andreea Catrina. Se recomandă atunci când există înghesuiri dentare care cresc riscul apariţiei cariilor şi degradarea danturii. „Necesitatea purtării unui aparat dentar o poate confirma medicul ortodont. Aparatul se poate pune la orice vârstă, de la momentul apariţiei dentiţiei temporare până la inclusiv 50 de ani, dacă dinţii sunt stabili şi sănătoşi. În primă instanţă va apărea un disconfort care va persista 1-3 zile. Nu există o perioadă exactă până când se va definitiva tratamentul, pentru că sunt foarte mulţi factori de luat în calcul, precum vârsta pacientului sau structura osoasă. Timpul necesar purtării aparatului diferă de la caz la caz: la unii a fost nevoie de un an, la alţii de doi”, explică medicul stomatolog de la Catrident, Andreea Catrina. 

Din păcate, brakeţii aparatului devin zone de retenţie alimentară, astfel că igiena orală trebuie să fie riguroasă pe toată perioada purtării aparatului. Altfel, rezolvi o problemă (îndreptarea dinţilor), dar rişti să dezvolţi carii. „Alimentaţia trebuie să fie mai moale, fără mâncăruri dure sau lipicioase, pentru a evita formarea unor depozite bacteriene aderente sau deteriorarea aparatului. După fiecare masă e bine să te speli pe dinţi. Periajul dentar clasic trebuie asociat cu folosirea apei de gură şi a periuţelor interdentare (acestea sunt speciale prin forma lor şi a periilor, dar sunt foarte utile, deoarece pătrund foarte uşor printre sistemele aparatului ortodontic”, mai spune medicul. 

Mai multe