Reguli de igienă dacă un membru al familiei are COVID

6 ianuarie 2022 15:21   Sănătate

Epidemiologii, dar și autoritățile se așteaptă la un număr record de îmbolnăviri în valul 5 de COVID. Recomandă vaccinarea, purtarea unor măști de protecție medicinale, testarea, evitarea petrecerilor și a aglomerării. Totuși, e posibil să nu fie suficient și un membru al familiei să se infecteze. În acest caz, au întocmit un set de măsuri pe care fiecare trebuie să le respecte, acasă.

Ordinul Ministerului Sănătății nr. 3.009/2021, publicat la începutul acestui an în Monitorul Oficial, stabilește care sunt pașii de urmat în caz de infectare cu SARS-CoV-2: pe cine să suni, unde te testezi, cine te monitorizează, dar și ce ar fi de făcut acasă, pentru a preveni îmbolnăvirea celorlalți membri ai familiei.

Reguli de igienă în familie

·        Persoana carantinată/izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu, aer condiționat sau aerisirea cu geamurile deschise).

·        Bolnavul își limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spațiile comune (de exemplu: bucătărie, baie), spații ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor.

·        Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanță de cel puțin 1 m față de persoana izolată (de exemplu, să doarmă într-un pat separat).

·        Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte și după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei și ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, se recomandă apă și săpun.

·        Când se efectuează spălarea pe mâini cu apă și săpun, se folosesc, de preferat, prosoape de hârtie de unică folosință pentru a usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se utilizează prosoape obișnuite curate care vor fi înlocuite atunci când se udă sau cât mai des posibil.

·        Lenjeria și ustensilele de masă dedicate se folosesc doar de către persoanele izolate; aceste articole trebuie curățate cu apă și detergenți obișnuiți după utilizare și pot fi reutilizate.

·        Suprafețele care sunt frecvent atinse în camera în care este izolată persoana, cum ar fi: noptierele, cadrul patului și alte piese de mobilier pentru dormitor, se curăță și se dezinfectează zilnic.

·        Suprafețele băilor și toaletelor se curăță și se dezinfectează cu un dezinfectant obișnuit pe bază de clor, cel puțin o dată pe zi.

·        Hainele, lenjeria de pat și prosoapele de baie și de mâini ale persoanei izolate se curăță cu detergent obișnuit, folosind mașina de spălat la 60-90°C.

·        Atunci când strănută sau tușește, bolnavul își acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință pe care îl aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, urmând spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun.

·        În cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât, se va contacta sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112.

Contacții vaccinați nu trebuie să stea în izolare

Medicul de familie Marina Pîrcălabu recomandă și celorlalți membri ai familiei să se testeze, mai ales dacă apar simptomele. „Dacă sunt pozitivi, rămân și ei în izolare, acasă. Dacă sunt negativi, apar două situații: persoanele vaccinate, chiar dacă sunt contacți direcți ai unui bolnav de COVID, nu trebuie să stea în carantină, sunt libere să meargă la cumpărături, la serviciu; persoanele nevaccinate vor trebui să stea acasă, în izolare”, a declarat medicul pentru Click!.

Mai multe