Remedii eficiente contra tusei

22 noiembrie 2018 18:48   Sănătate
Ultima actualizare:

Cum începe sezonul rece, cum se-aud şi primele accese de tuse în autobuz, la serviciu sau, mai grav, în şcoli şi grădiniţe. Cu toţii facem iarna măcar o viroză însoţită de tuse. Noroc că trusa naturală antituse este atât de bogată! Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

Ciuboţica-cucului

Atât florile, cât şi rădăcinile de ciuboţica-cucului au proprietatea de a fluidifica secreţiile bronşice şi de a uşura eliminarea lor. De aceea, specialiştii recomandă această plantă mai ales în caz de tuse seacă. În plus, florile au şi proprietăţi antispastice, inhibând, aşadar, reflexul de a tuşi, dar şi calităţi sedative, deci te ajută să ai un somn liniştit, chiar şi atunci când eşti răcit. Florile le poţi folosi sub formă de infuzie, preparată dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă fierbinte. Laşi vasul acoperit 10 minute, apoi bei infuzia înainte de culcare. Rădăcinile se utilizează în special sub formă de decoct: fierbi 4 grame de rădăcină tocată în 250 ml de apă şi laşi amestecul pe foc 5 minute. După aceea, îl strecori, îl laşi să se răcească şi iei 3-4 linguri pe zi. 

Pătlagina

Pătlagina este regina neîncoronată a tratamentelor naturale antitusive. Frunzele au importante calităţi expectorante şi emoliente, datorită mucilagiilor din compoziţia lor. Remediile din pătlagină fluidizează mucusul şi calmează tusea. Infuzia o faci dintr-o lingură de frunze mărunţite pe care le pui într-o cană cu apă clocotită. Dar nu bei ceaiul imediat, fiindcă temperaturile prea crescute ale lichidelor pot face mai mult rău decât bine în afecţiunile căilor respiratorii. După ce laşi amestecul acoperit 15 minute, strecori şi adaugi o linguriţă de miere care contribuie, împreună cu principiile active din pătlagină, la combaterea simptomelor de la nivelul aparatului respirator. Iei câte o lingură din această infuzie la fiecare 2-3 ore. 

Iarba mare

Rădăcina de iarbă mare are o concentraţie crescută de substanţe numite alantolactone, care au un efect dovedit în modificarea secreţiilor bronhice şi în eliminarea bacteriilor din căile aeriene superioare. Planta e recunoscută pentru acţiunea sa expectorantă. Prepari un decoct dintr-o lingură de rădăcină mărunţită, pe care o fierbi 5 minute în 300 ml de apă. Laşi să se răcească 3-4 minute, strecori şi bei 2 căni pe zi.

Mai multe