Remedii pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice

6 februarie 2015 20:19   Sănătate
Ultima actualizare:

Frigul, oboseala avansată şi sedentarismul sunt câteva cauze esenţiale care accentuează tulburările de circulaţie periferică

Pe lângă viroze şi gripă, frigul vine şi cu o altă neplăcere-încetineşte circulaţia sângelui. Senzaţia de mâini şi de picioare reci, însoţită de furnicături şi de amorţeli la nivelul acestor zone ale corpului, poate fi atenuată prin soluţii blânde, care să stimuleze circulaţia sanguină. „Dintre leacurile care stimulează circulaţia periferică, sulfina este un bun fluidizant al sângelui şi, în egală măsură, un protector vascular. Recomand şi preparatele din hibiscus (infuzia, decoctul şi băuturile tonice), care au un efect antioxidant. La rândul lor, infuziile de păpădie, de păducel, maceratul cu ardei iute activează circulaţia sângelui, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie. De asemenea, ceapa, usturoiul şi hreanul au efect vasodilatator şi ajută arterele inimii să-şi păstreze rezistenţa la variaţiile presiunii arteriale”.

Masajul îmbunătăţeşte circulaţia periferică

Şi masajul cu un unguent de tuia, cu uleiuri de salvie, de lavandă sau de cimbru poate îmbunătăţi circulaţia periferică, deoarece aceste plante au proprietăţi antisclerotice, vasodilatatoare şi fluidizante.   

Sulfina reduce senzaţiile neplăcute

Planta este considerată un valoros vasodilatator periferic, deoarece  reduce senzaţia de mâini şi de picioare reci. Un tratament susţinut cu sulfină este indicat ca un remediu dovedit în hipertensiunea arterială, care influenţează circulaţia periferică. Infuzia de sulfină se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la o cană cu 250 ml de apă fierbinte. Persoanele care se confruntă cu astfel de afecţiuni trebuie să bea zilnic câte două căni de ceai, un interval de trei săptămâni pe lună. Specialiştii recomandă ca tratamentul să fie continuat cel puţin trei luni.

Hibiscusul fluidizează sângele   

Bioflavonoidele şi vitamina C din compoziţia plantei sunt antioxidanţi puternici care protejează sistemul circulator. Din florile de hibiscus se prepară infuzii, decocturi şi băuturi reconfortante care combat efectele hipertensiunii arteriale şi ale oboselii cronice. Băute la micul dejun, infuziile preparate din hibiscus, sunt un excelent înlocuitor al cafelei.

Ceaiurile care conţin hibiscus, în amestec cu fructe de pădure, previn formarea cheagurilor de sânge şi fluidizează sângele. Se administrează câte două căni de infuzie pe zi, timp de trei săptămâni. După o pauză de două săptămâni, tratamentul se poate repeta. Infuzia se prepară din două linguriţe de plantă uscată la o cană cu 200 ml de apă clocotită

Păpădia, eficientă pentru cardiacii cu circulaţie deficitară

O cură cu păpădie revigorează organismul persoanelor cardiace. Tijele şi frunzele plantei sunt foarte bogate în vitamine (A, complex B, C, D), în minerale, printre care calciu, fier, fosfor şi sodiu, în timp ce frunzele plantei conţin cantităţi importante de flavonoizi. Aceşti compuşi chimici stimulează diureza, benefică pentru cardiacii care au o circulaţie deficitară din cauza bolilor asociate: hipertensiunea arterială şi nivelul crescut al colesterolului cel „rău”. Pentru bolnavii de toate vârstele cu boli de sânge, păpădia este un detoxifiant foarte eficient, iar cura cu ceai de păpădie face minuni când este continuată timp de zece zile. Se bea câte o cană pe zi. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă clocotită şi se bea doar o cană pe zi.

Masajul cu tuia, eficient pentru circulaţia periferică

Masajul relaxant cu unguent de tuia este util pentru îmbunătăţirea circulaţiei la nivelul tălpilor şi al mâinilor. Tratamentul se face zilnic, până când dispare senzaţia de frig la nivelul extremităţilor. De asemenea, masajul cu acest unguent combate efectele sedentarismului, un factor agravant pentru circulaţia periferică. Unguentul se aplică în strat subţire, dar masajul trebuie făcut după indicaţia unui specialist, altfel poate fi ineficient.  

Extractul de gingko biloba, bun pentru elasticitatea vaselor

Extractul de gingko biloba creşte fluxul sangvin, menţine elasticitatea vaselor şi previne instalarea aterosclerozei. Terapeutul stabileşte, de la caz la caz, modul de administrare.

Usturoiul are efect vasodilatator

Usturoiul are efect vasodilatator pentru arterele periferice,  cerebrale şi ale membrelor inferioare. În acelaşi timp, tratamentul  previne formarea cheagurilor şi tromboza. Zilnic, se administrează un mujdei de usturoi preparat din trei căţei de usturoi zobiţi şi cinci linguriţe de ulei de măsline. Leacul se consumă cu pâine prăjită.

Mai multe