Remedii renumite pentru eliminarea crizelor nocive din organism
Vinul cu pelin
Pelinul se culege când luna este în creștere în lunile mai și iunie. În acest interval se storc 50 ml suc din frunzele proaspete ale plantei. Se încălzește 1 l de vin alb în care se amestecă 150 g miere. Când a ajuns la temperatura de fierbere se adaugă sucul de pelin și se ia vasul de pe foc. Se strecoară și se păstrează in vase curate și bine astupate.
Modul de administrare
Se administrează câte un păhărel din acest lichior(din 2 în 2 zile) înainte de micul dejun. Această cură trebuie urmată în lunile mai și iuie.
Guşa provocată de excesul de acid uric
Rețetele de sănătate ale renumitei calugărițe vizionare Hildegard von Bingen au supraviețuit de-a lungul deceniilor și sunt reluate și astăzi cu succes în numeroase clinici din Occident. Copacul de la care este recoltat scorțișoară este foarte fierbinte și are efecte deosebite în organismul nostru. De aceea , dacă o persoană este chinuită de guță sau are febră este bine să țină o cură de trei sau patru zile ( malarie) să toarne într-un vas de lut, vin de calitate și în acest vin să adauge frunze și bețișoare recoltate de la arborele de scorțișoară , apoi să-l lase pe foc să fiarbă . Călugăriță Hildegard recomdă să se bea acest vin cât este cald de mai multe ori și se va vindeca.
Cum se prepară, cum se administrează
Un bețișor de scorțișoară se fierbe timp de trei minute într-un sfert de litru de vin, se strecoară și se bea. Această băutură a dat rezultate în puseurile repetate de febră așa numită “febra de trei sau patru zile” ( cum se întâmplă în malarie) și în infecțiile virale. Acest vin este un remediu deosebit în combaterea umorilor rele.
Dureri sub formă de junghiuri
Pentru calmarea acestor dureri se recomanda cataplasmele proaspete cu frunze de pătlagină care se prepară astfel: pe fiecare zonă dureroasă se aplică un pumn de frunze de pătlagină , fierte într-un litru de vin, apoi se strecoară. Plantele calde se aplică pentru una, două ore sub formă de cataplasmă , pe locul bolnav.
Probemele respiratorii
Hildegard von Bingen recomanda persoanelor care sufereau de plămâni să evite carnea grasă și alimentele care conțin mult sânge , dar și brânzeturile fermentate, deoarece acestea provoacă puroi la plămâni. De asemenea, aceste persoane să se ferească de vremea rece și înnourată.