Remediile cu busuioc ţin bolile departe
Condiment şi plantă biblică deopotrivă, busuiocul are numeroase întrebuinţări medicinale. Revista “Click! pentru femei” îţi spune la ce te ajută leacurile cu această plantă aromată.
Originar din India, busuiocul ajută la combaterea stresului şi a problemelor digestive, fie că este folosit în infuzie, fie sub formă de ulei esenţial ori pulberi.
Decoct
Pentru uz intern, în caz de probleme gastro-intestinale sau leziuni bucale, poţi prepara un decoct din 2 linguri de rădăcină de busuioc mărunţită la 500 ml de apă clocotită. Continui fierberea încă 2 minute la foc scăzut, apoi iei vasul de pe foc, acoperi şi laşi 15 minute. Bei din lichidul călduţ în 3-4 reprize, în decursul unei zile.
Ceai
Prepari ceaiul de busuioc dintr-o lingură de frunze şi flori la o cană cu apă şi îl bei, de obicei, după mesele principale ale zilei, împotriva guturaiului, a gripei, a tusei, a infecţiilor urinare ori a bronşitei acute. Poţi îndulci cu miere, dar nu atunci când este fierbinte, pentru că mierea devine toxică.
Pulbere
Pulberea se prepară prin râşnirea busuiocului uscat. Se poate pune sub limbă sau se înghite cu puţină apă sau ceai. Pentru balonare, anorexie, colită, vomă ori afecţiuni pe fond de stres, iei pulbere de frunze de busuioc uscate, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea de busuioc proaspăt măcinată din inflorescenţe, în doze de 2-3 ori pe zi, în amestec cu miere se recomandă pentru impotenţă sau frigiditate. Se face o cură de o lună cu 1-2 săptămâni pauză.
Macerat
Se prepară din busuioc proaspăt, câteva rămurele la un litru de apă, care se lasă la macerat 12 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe tot parcursul zilei. Se bea pentru prevenirea îmbătrânirii premature, pentru menţinerea vitalităţii şi se face cură de minimum 2 luni pe an, câte 2-4 căni pe zi.
Ulei
Pui o mână de frunze de busuioc uscat în 500 ml de ulei şi laşi în loc însorit timp de două săptămâni. Strecori. Uleiul obţinut e bun pentru masaj, pentru inhalaţii, dar se administrează şi pe cale internă, câte zece picături de trei ori pe zi, pentru afecţiuni digestive. Se recomandă în anxietate, în depresii, pentru oboseală, insomnii, migrene ori tensiune nervoasă.