Retenția de apă: de ce apare și cum o combați

6 iulie 2018 14:37   Sănătate
Ultima actualizare:

Te-ai îngrășat, deși ești atentă ce mănânci? Ai mereu picioarele și gleznele umflate? De vină ar putea fi retenția de apă, care afectează multe femei. Nu este o boală, ci un simptom care indică un stil de viață nesănătos sau existența altei afecțiuni.

Denumită și edem, retenția de apă este o acumulare de lichide în țesuturile corpului. Ea afectează de obicei picioarele și gleznele, dar poate determina și o modificare a aspectului mâinilor și a feței, iar în cazurile grave chiar al întregului corp. Retenția de apă apare ca simptom în multe afecțiuni care produc încetinirea circulației. Din acest motiv, lichidele se acumulează în părțile inferioare ale corpului. Retenția de apă apare frecvent la femeile care suferă de sindrom premenstrual.

Cum se manifestă

Retenția de apă are ca simptome principale umflarea țesuturilor moi și creșterea în greutate. În cazuri severe, poate determina respirație dificilă și umflarea întregului membru inferior.

De ce apare

Printre cauzele frecvente ale retenției de apă se numără statul pe scaun sau în picioare timp îndelungat, varicele, sarcina, bolile renale, cardiace sau hepatice, malnutriția, unele reacții alergice, efectele adverse ale unor medicamente, cum sunt corticosteroizii sau antiinflamatoarele nesteroidiene, ca aspirina sau ibuprofenul.

Ce poți face pentru a o controla

* Mișcare: Sportul rămâne cel mai bun aliat în lupta cu kilogramele în plus și cu retenția de apă. O plimbare zilnică, în pas vioi, face minuni pentru curățarea corpului, activarea circulației sângelui și arderea caloriilor. Înotul este sportul recomandat celor care vor să combată retenția de apă, fiindcă stimulează evacuarea excesului de apă din partea inferioară a trupului.

Află pe clicksanatate.ro cum poate să fie combătută retenția de apă

Unele boli cronice pot duce la invaliditate

Combinații de alimente pe care să le eviți

Mai multe