Reţete de leac cu verdeţuri de primăvară
Aşa cum nu îţi poţi imagina primăvara fără ghiocei, zambile ori lalele, la fel de ternă ţi s-ar putea părea fără urzici, spanac, ceapă verde, leurdă ori lobodă. Aceste verdeţuri sunt „aur verde" pentru organism, de aceea este bine să profităm la maximum de ele. Află din revista Click! Sănătate mai multe despre ce poţi trata cu verdeţurile de primăvară!
Urzica are acţiune depurativă
Urzica este un bun depurativ (curăţă corpul de toxine şi alte substanţe nocive), iar decoctul din frunzele şi rădăcina acestei plante are numeroase efecte benefice: distruge viermii intestinali, stimulează metabolismul secreţiei biliare, este tonic pentru scalp şi păr, fiind indicat şi în boli reumatice sau gută. Fierbi la foc mic 2 linguri de frunze mărunţite în 300 ml de apă timp de 5 minute. Bei zilnic câte o cană, într-o cură de 2 săptămâni. Apoi, faci pauză 3 zile şi reiei tratamentul; îl poţi repeta de câteva ori pe an.
Ce mai poţi citi în Click! Sănătate de aprilie: Remedii din natură contra hipertensiunii; Plantele, speranţă sau amăgire în cancer?
Ştevia combate obezitatea
Ştevia este o plantă bogată în vitaminele C şi K, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier şi zinc. Ajută la eliminarea excesului de apă din corp, la reglarea nivelului de zahăr din sânge şi la detoxifiere, ceea ce o transformă într-un aliat de nădejde în combaterea obezităţii.
Pentru obţinerea efectelor dorite în lupta cu kilogramele în plus, consumă 60 g de frunze crude de ştevie, sub formă de salată, în care adaugi ulei de măsline şi suc de lămâie, după gust. Nu consuma lichide înainte sau după ce consumi salata, pentru a uşura digestia acestei plante. Medicina populară recomandă ca remediu împotriva furunculelor şi abceselor cataplasmele calde cu frunze de ştevie şi untură, în cantităţi egale.
Spanacul te pune pe picioare după boală
Spanacul este recomandat în special în tratamentul anemiei, în convalescenţă şi astenie, datorită conţinutului bogat de fier, vitamina C, calciu şi magneziu. Poţi prepara un suc din 2 mâini mari de spanac (cu tot cu codiţe), 2 mere mici şi 150 ml de apă, pe care le amesteci în blender. Acest suc este benefic în probleme digestive. Consumul a 1-2 pahare pe zi, timp de 2-3 luni, poate „curăţa" colonul. De asemenea, e bun în lupta cu cancerul ovarian, de prostată, de piele sau de stomac. Clăteşte-ţi ochii cu acest suc atunci când îi simţi uscaţi sau ai senzaţia de mâncărime.
Loboda, remediu în reumatism
Plantă diuretic-depurativă, remineralizantă şi vitaminizantă, loboda are recomandări terapeutice în multe probleme de sănătate. Pentru dureri reumatice, poţi prepara un decoct din lobodă uscată. Peste 4 linguriţe de plantă, torni 2 pahare cu apă clocotită şi laşi 30 de minute. Strecori şi iei câte 2 linguri, de 3-4 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.